Poslanci podporili upravený zoznam chorôb

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 12:12 • 2 min
Poslanci podporili upravený zoznam chorôb

BRATISLAVA - Upravený zoznam chorôb podľa najnovšej verzie medzinárodnej klasifikácie (MKCH – 10) potrebný pre zavádzanie systému DRG (skupiny súvisiacich diagnóz) na Slovensku poslanci NR SR schválili.

slovakia

left justify in out

Do pléna ho predložil poslanec NR SR Richard Raši (Smer-SD) v rámci novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Aktualizovaný zoznam chorôb aj s upravenými kódmi i medicínskou terminológiou je jedným z dôležitých prvkov pre vývoj prvej verzie DRG systému, ktorý by mal začať fungovať od roku 2016.

Posledná dôsledná revízia MKCH-10 bola na Slovensku vykonaná v roku 1993, až zavádzanie DRG si vyžiadalo jej úpravu. Stalo sa tak v rokoch 2011 až 2013, pričom dovtedy používaná verzia bola rozšírená o nové jednotlivé diagnózy pre účely DRG. "Podstatou tejto zmeny je hlbšia diferenciácia MKCH-10 s cieľom presnejšieho zaradenia hospitalizačných prípadov v klasifikačnom systéme DRG a s tým súvisiacou primeranou úhradou za poskytnutú zdravotnú starostlivosť,“ uvádza Raši v dôvodovej správe. Ako však dodáva, rozsah zdravotnej starostlivosti, ktorá je hradená z verejného zdravotného poistenia, ostáva nezmenený. 

DRG zavádza platbu za skupiny diagnóz s podobnou klinickou a ekonomickou náročnosťou, nemocnice má motivovať k väčšej efektívnosti, zdravotné poisťovne zase vďaka nemu dostanú priestor na transparentnejšie alokovanie zdrojov. Aktuálne hradia poisťovne zdravotníckym zariadeniam paušálnu platbu za hospitalizáciu, pričom jej výška závisí od typu nemocnice. DRG systém to má zmeniť a zaviesť platbu za prípad, ktorá sa bude líšiť v závislosti od náročnosti takéhoto prípadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies