Poslanci otvorili autorský zákon, pomôcť má autorom aj verejnosti

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 09:04 • 2 min
Poslanci otvorili autorský zákon, pomôcť má autorom aj verejnosti

BRATISLAVA - Zaviesť mnohé zaujímavé novinky je cieľom nového autorského zákona z dielne ministerstva kultúry, o ktorom v závere prvého rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR diskutovali poslanci. Legislatívna norma, ktorú minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) považuje za kľúčovú pre šírenie kultúry, vzdelania a vedy, sa dnes na pôde NR SR dostala do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

"Nový zákon je moderný, flexibilný, preberá všetky štandardy ochrany práv z EÚ," povedal. Ako príklad uviedol zavedenie hromadných licenčných zmlúv, ktoré umožňujú, že do použitia nejakého diela môžu byť zahrnutí aj tí nositelia práv, ktorých nezastupujú organizácie kolektívnej správy. Teda Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam, autorská spoločnosť LITA, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov SLOVGRAM, Ochranné združenie interpretov Slovenska (OZIS) či Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA).

 

Zákon podľa Maďariča na jednej strane posilňuje práva autorov v tom, že ich diela nebudú používané bez ich vedomia a odplaty. A na druhej strane obsahuje kroky k tomu, aby sa ich diela bez veľkých prekážok dostávali k verejnosti.

Právna norma zavádza aj systém povinnej dohody o spoločnej správe tzv. one-stop-shop, ktorá vychádza v ústrety prevádzkam, ako hotely, bary, reštaurácie či kaderníctva, kde je rádio. Kým v súčasnosti ich oslovujú viaceré organizácie kolektívnej správy, po novom si poplatok za využívanie autorských diel vyrovnajú iba s jednou z nich.

 

Autorský zákon prináša zásadnú zmenu aj pri využívaní chránených obsahov alebo autorských diel na základe výnimiek a obmedzení autorského práva. Katalóg výnimiek a obmedzení sa zásadne rozšíri do takej miery, ako to umožnilo právo EÚ. Týmto spôsobom sa umožní čo najširší prístup verejnosti ku kultúre, kreatívnym obsahom, ktoré slúžia pre vzdelávanie, vedu, výskum či propagáciu umeleckých aktivít a sú postavené na nekomerčnom základe.

V stredu (6.5.) budú poslanci pokračovať v rokovaní o ďalších vládnych návrhoch zákonov. S trojicou návrhov príde pred plénum minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy hovorí, že po novom by rezort financií nemal pripravovať východiská rozpočtu a predkladať ich na rokovanie vlády ako samostatný materiál, ale pri zostavovaní rozpočtu sa má vychádzať z Programu stability. Ten vládny kabinet schvaľuje každoročne a do konca apríla ho Slovensko predkladá EÚ na posúdenie.

 

Už v druhom čítaní je novela zákona o cenných papieroch, ktorá má zlepšiť právny rámec pre vydávanie investičných certifikátov a zjednodušiť prechod na úplný členský princíp poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov. Vládna novela má odbúrať legislatívne bariéry brániace uvádzaniu nových finančných produktov, investičných certifikátov na trh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies