Poslanci opozície chcú presadiť zrušenie koncesionárskych poplatkov

NETKY.SK • 30 August 2014, 10:14 • 2 min
Poslanci opozície chcú presadiť zrušenie koncesionárskych poplatkov

BRATISLAVA – Skupina nezaradených poslancov pod vedením Daniela Krajcera (NOVA) prichádza s návrhom na zmenu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska, súčasťou ktorého je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Parlament sa ním bude zaoberať na septembrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Krajcer sa opäť usiluje presadiť zmeny, ktoré priniesol ako minister kultúry vlády Ivety Radičovej. Zákon stanovujúci financovanie RTVS pevným percentom zo štátneho rozpočtu napokon nevstúpil do platnosti od 1. januára 2013. Vládna strana Smer-SD po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 vrátila legislatívu do pôvodného stavu.
      

Spolu s ďalšími nezaradenými poslancami Martinom Chrenom, Jozefom Kollárom, Jurajom Miškovom a Jurajom Drobom (všetci NOVA) Krajcer navrhuje, aby bola RTVS financovaná ročným príspevkom vo výške 0,142 percenta z ročného HDP, minimálne však sumou 90 miliónov eur.

 

Uvedený spôsob by nahradil súčasné koncesionárske poplatky, povinné subjekty by boli od ich platenia oslobodené. „Ako predkladatelia máme za to, že či už jednotliví občania, alebo právnické osoby, odovzdávajú vo forme daní štátu časť výsledkov svoje práce a je preto nesprávne ich za takúto službu de facto ešte raz daniť,“ odôvodňujú poslanci. Odídenci zo SaS sú presvedčení, že dnešný spôsob platenia úhrad pre RTVS je nespravodlivý a z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Chýba im tiež, že súčasný „zástrčkový zákon“, podľa ktorého je povinný platiť koncesionárske poplatky každý odberateľ elektrickej energie, neprešiel verejnou odbornou diskusiou, ktorou by sa hľadal uspokojivý spôsob financovania.
      

Na viackrát diskutovanom spôsobe financovania cez pevné percento z HDP vyzdvihujú, že je to ukazovateľ toho, aké služby si štát môže dovoliť na základe produktivity ekonomiky. „Vysielanie verejnej služby by nemalo byť výnimkou,“ domnievajú sa. Zatiaľ, čo opoziční poslanci prichádzajú s návrhom na zrušenie koncesionárskych poplatkov, pokračuje diskusia ohľadom ich zvýšenia, ktorú odštartoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Výška poplatkov sa nemenila už 11 rokov. Minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore pre TASR v auguste uviedol, že je naklonený ich primeranému zvýšeniu s tým, že by sa po istom čase valorizovali.
      

Priznal však, že zmena v koncesionárskych poplatkoch je politické rozhodnutie, pričom nevie, ako by sa k tejto otázke postavili poslanci parlamentu. Je pre neho preto dôležité, aby RTVS zagarantovala aj zriadenie tretieho kanála, ktorý by bol zameraný na šport a životný štýl. S predstavou zvýšenia koncesionárskych poplatkov od začiatku roka 2015 prišiel koncom mája generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. V súčasnosti platia fyzické osoby 4,64 eura mesačne a zamestnávatelia od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.
      

Ročný rozpočet RTVS, ktorý je dnes na úrovni 97 miliónov eur, by sa podľa Miku mohol vďaka nárastu úhrad zvýšiť na zhruba 120 miliónov eur, ak by sa nezmenili iné príjmy inštitúcie. Dodal, že by tak bol zabezpečený rozvoj inštitúcie, v opačnom prípade sa RTVS dostane v roku 2015 do krízovej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona