Poslanci OĽaNO sú pripravení presadiť vetovanú novelu zákona o štátnej službe

NETKY.SK • 25 Október 2021, 21:03 • 2 min
Poslanci OĽaNO sú pripravení presadiť vetovanú novelu zákona o štátnej službe

BRATISLAVA - Juraj Krúpa avizoval, že novelu zákona prerobia a do legislatívy zapracujú pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá dnes návrh vrátila naspäť do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Novelu zákona o štátnej službe, ktorú v pondelok vetovala prezidentka Zuzana Čaputová, prerobia. Potvrdil to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Pri zmenách chce vyhovieť prezidentke, aby bola novela z jej pohľadu "čistá".

 

Návrh poslanci prerobia

"Myšlienka zostáva, ale musíme hľadať cestu, ako by to mohlo byť lepšie spracované, aby to spĺňalo aj náš cieľ a zároveň to bolo z procesného a právneho hľadiska čisté a kancelária prezidentky s tým súhlasila. Toto je môj zámer," povedal Krúpa.

 

To, že prezidentka zákon vetovala, nebolo pre Krúpu prekvapením. Keď sa zákon pripravoval, očakával, že k niečomu takému môže dôjsť. Krúpa o výhradách k novele s Čaputovou diskutoval.

 

img

 

Pri prerábaní návrhu chce poslanec spolupracovať s prezidentskou kanceláriou. Predpokladá, že postoj k novele budú riešiť aj na poslaneckom klube OĽaNO a v koalícii.

 

Právomoci ministra vnútra

Novelou zákona o štátnej službe sa mali posilniť právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom. Zároveň sa mali posilniť aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení do funkcie nadriadeného.

 

img

 

Hlava štátu v pondelok vetovala novelu zákona o štátnej službe. Otvára podľa nej priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, a teda iba z politických dôvodov.

 

Vetovala aj novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá bola k prerokúvanému zákonu o štátnej službe vložená prílepkom. Tento postup je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon, tvrdí Čaputová. 

 

Krágľovací zákon

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini oceňuje postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala novelu zákona o štátnej službe. 

 

img

 

Strana vidí v tomto "krágľovacom" zákone zásadné riziká pri jeho zneužití na čistky v štátnej správe. "Verím, že po týchto výhradách sa nájde v koalícii dostatok rozumu na to, aby sme štátnu správu zachovali nezávislú a nevyháňali z nej odborníkov, ktorých bude Slovensko na obnovu po tejto deštruktívnej vláde veľmi potrebovať," skonštatoval Pellegrini.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies