Poslanci OLaNO odmenia učiteľa z Košíc za boj s korupciou

NETKY.SK • 13 August 2013, 12:00 • 2 min
Poslanci OLaNO odmenia učiteľa z Košíc za boj s korupciou

BRATISLAVA- Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ocenia prvého človeka za boj s korupciou. Prvým laureátom ich projektu s názvom Idú príkladom bude košický učiteľ Oto Žarnay, ktorý poukázal na podozrivú zmluvu svojej školy.

slovakia

left justify in out

Neskôr ho z organizačných dôvodov prepustili. Obyčajní sa rozhodli časť príspevku na činnosť hnutia venovať na odmeňovanie občanov, ktorí poukázali na korupciu vo svojom okolí. "V prípade pána Žarnaya bude poskytnutá finančná odmena tisíc eur," povedal agentúre SITA poslanec hnutia Ján Mičovský. Podľa jeho slov projekt ešte len rozbiehajú a nemajú stanovený presný balík peňazí, ktorý má ísť na odmeny. "Malo by to byť poctivé, nebudeme to robiť za každú cenu," uviedol s tým, že otázne skôr je, koľko takých ľudí dokážu nájsť. Poslanci hnutia majú podľa Mičovského ambíciu nabudiť v spoločnosti atmosféru, aby sa ľudia nebáli prejaviť. "Máme aj ďalšie prípady, ktoré sme ešte nepomenovali, a tiež ide o ľudí, ktorí doplatili na svoju snahu," dodal.

Oto Žarnay z košickej Obchodnej akadémie na Polárnej ulici upozornil na to, že škola si platí externé právne služby za 550 eur mesačne. Ako predseda rady školy sa začal pýtať, za aké služby škola platí právničke. Žarnay v máji podal žiadosť o prešetrenie finančného hospodárenia školy na podateľni Košického samosprávneho kraja. Učiteľ dostal nedávno po 17 rokoch výpoveď, rovnako ako jeho kolega Milan Matejovský, ktorý sa taktiež angažoval za objasnenie kauzy. Akadémia v oficiálnom stanovisku hovorí, že v dôsledku zmien vo financovaní má škola menej peňazí na mzdy. Zároveň sa nepodarilo naplniť očakávaný stav žiakov v nasledujúcom školskom roku. "Vzhľadom na tieto skutočnosti bolo nevyhnutné vykonať organizačné zmeny, ktoré viedli k zrušeniu piatich pracovných miest stredoškolských učiteľov a dvoch miest nepedagogických zamestnancov," uviedol riaditeľ akadémie Peter Ivan na webovej stránke školy. 

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti plánujú Ota Žarnaya odmeniť verejne v stredu o 16:00 pred Obchodnou akadémiou na Polárnej ulici v Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona