Poslanci OĽaNO chcú oklieštiť právomoci Žilinku a obnoviť tak právny štát

NETKY.SK • 22 August 2022, 19:15 • 2 min
Poslanci OĽaNO chcú oklieštiť právomoci Žilinku a obnoviť tak právny štát

BRATISLAVA - Jeden z predkladateľov novely zákona Lukáš Kyselica tvrdí, že zmena je nevyhnutná na to, aby Generálny prokurátor prestal zneužívať zákony a svoje postavenie.

slovakia

left justify in out

Poslanci parlamentu z hnutia Igora Matoviča, Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti(OĽaNO) Milan Vetrák a Lukáš Kyselica predkladajú novelu, ktorá má byť základnou zmenou a má obmedziť využitie paragrafu 363 na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Novelou tak chcú zároveň oklieštiť právomoci Generálneho prokurátora Maroša Žilinku. 

 

img

 

„Cieľom návrhu zákona je napomôcť obnove dôvery v právny štát úpravou ustanovenia § 363 Trestného poriadku tak, aby jeho znenie zodpovedalo pôvodnému zmyslu tohto mimoriadneho opravného prostriedku, ktorý má v rukách generálny prokurátor Slovenskej republiky na odstránenie nezákonnosti v prípravnom konaní. Zároveň sa tým zlepší dodržiavanie zákazu negatívnych pokynov, ktoré sa neraz obchádzajú práve využitím § 363 Trestného poriadku, čím sa naplní aj Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2020-2024, resp. 2021-2024, napísal na sociálnej sieti jeden z predkladateľov novely Milan Vetrák. 

 

img

 

Koalícia sa už o zmenu paragrafu 363 pokúšala, nesúhlasil s ňou však Boris Kollár a jeho strana Sme Rodina. „Doteraz sa nám veľmi nedarilo dosiahnuť aspoň minimálnu zhodu v rámci vlády, štvorkoalície, ale snažili sme sa presviedčať partnerov, že zmena je nevyhnutná. Minimálne aspoň do určitej miery. Napokon, hovoríme o tom aj v Programovom vyhlásení vlády," uviedol Milan Vetrák pre TASR.

 

Kyselica podčiarkol, že paragraf 363 má v prípravnom konaní fungovať ako mimoriadny opravný prostriedok. Podľa jeho slov sa ustanovenie aktuálne zneužíva ako ďalší stupeň odvolania. Hovorí o potrebe zúžiť využívanie paragrafu na podstatné pochybenia. Priblížil, že by to mali byť napríklad veci, na základe ktorých by aj súd odmietol obžalobu.

 

Paragraf 363 zaviedol do slovenského právneho poriadku Daniel Lipšic, keď bol na poste ministra spravodlivosti. 

 

Zo sveta: Ruský diplomat Gatilov: „Američania budú bojovať do posledného Ukrajinca."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona