Poslanci odštartovali diskusiu o novele zákona o DPH

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:49 • 2 min
Poslanci odštartovali diskusiu o novele zákona o DPH

BRATISLAVA - Poslanci odštartovali rokovanie o novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Ako v úvodnom slove skonštatoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), právnou normou sa majú zaviesť zmeny, ktoré majú zlepšiť podmienky pre podnikanie firiem. Napriek tomu, že sa do rozpravy písomne prihlásilo šesť opozičných poslancov, v pléne sedí len zopár zákonodarcov.

 

Po novom sa má zaviesť nový systém platenia DPH, a teda podnikatelia majú platiť túto daň až po úhrade faktúry odberateľom. "Súčasná situácia ukazuje, že jeden zo základných problémov podnikania malých a stredných podnikov predstavuje zlá platobná disciplína alebo platobná neschopnosť odberateľov, pričom neuhrádzanie záväzkov v termíne splatnosti ovplyvňuje okrem iného aj plnenie daňových povinností podnikov," skonštatoval Kažimír. Práve preto sa Ministerstvo financií SR rozhodlo pripraviť túto zmenu v novele zákona.

 

Vládny návrh zákona podľa jeho slov prispeje aj k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Podľa Kažimíra sa novelou odstraňujú administratívne prekážky a upevňuje sa právna istota platiteľov dane. "Ide o zrušenie povinnosti zložiť zábezpeku na daň, v prípade, že zdaniteľná osoba v čase podania žiadosti o dobrovoľnú registráciu pre daň neuskutočňuje dodanie tovarov alebo služieb, ale vykonáva len prípravnú činnosť na podnikanie," priblížil Kažimír s tým, že toto opatrenie je veľmi dôležité pre začínajúce podniky, takzvané startupy.

 

Zároveň uviedol, že k novele zákona bolo predložených niekoľko pozmeňujúcich návrhov z výboru pre financie a rozpočet. Po novom sa tak má napríklad zvýšiť limit ročného obratu pre uplatňovanie režimu úhrady DPH na základe platieb, a to zo 75.000 eur na 100.000 eur ročne. "Ďalej ide o zavedenie prenosu daňovej povinnosti pri DPH na príjemcu plnenia v sektore stavebníctva a takisto ide o zavedenie povinnosti podrobnejšieho uvádzania údajov zo zjednodušených faktúr v kontrolnom výkaze k DPH. Je to záležitosť, ktorá súvisí s bojom s daňovými únikmi," dodal Kažimír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona