Poslanci odmietli návrhy zákonov na podporu mladých rodín

NETKY.SK • 5 Február 2014, 17:53 • 2 min
Poslanci odmietli návrhy zákonov na podporu mladých rodín

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes odmietli niekoľko návrhov zákonov.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu ich predložila skupina nezaradených poslancov, do ktorej patrí Daniel Lipšič, Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren, Juraj Droba, Jana Žitňanská a Daniel Krajcer. Návrhy mali podľa predkladateľov pomôcť najmä mladým rodinám.
     
Poslanci navrhovali vytvorenie takzvaných detských skupín, ktoré by neboli konkurenciou, ale alternatívou voči škôlkam. "Ich zriaďovateľmi by mohli byť napríklad zamestnávatelia rodičov s malými deťmi, mestá, obce, kraje, cirkevné spoločnosti či matky na materskej, ktoré sa popri svojom dieťati chcú starať aj o iné deti," vysvetlili poslanci v návrhu zákona. Chceli pritom, aby si náklady spojené so založením a prevádzkou týchto detských skupín mohli dať ich zriaďovatelia do nákladov v daňovom priznaní. Poplatky od rodičov zase mali siahať len do výšky oprávnených nákladov spojených so založením a prevádzkou skupín.
     
V novele zákona o sociálnom poistení poslanci zase navrhovali, aby poberateľ rodičovského príspevku, ktorý zároveň vykonáva prácu na dohodu, bol oslobodený od platenia odvodov a oslobodený aj od povinnosti podávať daňové priznanie, ak jeho ročný príjem neprekročí hranicu 3735 eur, čo je asi 311 eur mesačne.
     
Návrh novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania mal docieliť, aby právnické osoby boli vyňaté z možnosti dostať z fondu podporu a naopak, možnosť získať ju mali dostať mladé rodiny s deťmi vo veku do šiestich rokov.
     
Novelizácia zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia mala prispieť k zvýšeniu kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast. Jednou z navrhovaných zmien bolo napríklad plné hradenie návštevy chorého dieťaťa lekárom v domácom prostredí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies