Poslanci odhlasovali viac ako 20 návrhov, podporili aj Zákonník práce

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:11 • 2 min
Poslanci odhlasovali viac ako 20 návrhov, podporili aj Zákonník práce

Poslanci odhlasovali viac ako 20 návrhov, podporili aj Zákonník práce

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes odhlasovali viac ako 20 návrhov. Medzi nimi aj vládny návrh novely Zákonníka práce (ZP). Poslanci posunuli legislatívnu zmenu do druhého čítania 79 hlasmi. Definitívne by o jej osude mali rozhodnúť na budúcej, júnovej schôdzi.
      Niektorí poslanci už avizovali iniciatívu novelu čiastočne pozmeniť. Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) chce presadiť zmeny pri odstupňovaní dĺžky výpovednej lehoty v závislosti od trvania dĺžky pracovného pomeru. Vysvetlil, že takéto diferencovanie môže na trhu práce znevýhodniť mladších ľudí a zamestnancov, ktorí sú v pomere kratší čas.
      Mýtne pokuty sa majú od augusta tohto roka znížiť o viac ako polovicu. Štát tým však môže prísť o príjem vo výške 3,63 milióna eur ročne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o elektronickom výbere mýta z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorý dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady SR.
      Na Slovensku má byť od septembra možné uskladňovanie oxidu uhličitého do zeme. Poslanci dnes posunuli do druhého čítania vládny návrh zákona o ukladaní oxidu uhličitého do geologického prostredia, ktorý takúto možnosť prináša. Ten reaguje na rovnomennú európsku smernicu, ktorú musia členské štáty transponovať do konca júna.
      Parlament dnes prerokoval a posunul do druhého čítania ďalšiu environormu - vládnu novelu zákona o nakladaní s odpadom z ťažobného priemyslu. Na základe nej by obce mali povinne informovať obyvateľov o možnosti vyjadriť sa k žiadosti prevádzkovateľa o povolenie zriadenia úložiska s odpadom z ťažobného priemyslu. Ten vzniká pri prieskume, otvárke, príprave, dobývaní ložísk nerastov, pri prevádzke v lomoch, ako aj pri ťažbe a skladovaní rašeliny.
      Regulácia nájomného v reštituovaných bytových domoch by sa mala v priebehu nasledujúcich rokov zrušiť. Obyvatelia týchto nájomných bytov pritom budú môcť požiadať štát o dotácie na zabezpečenie náhradného bývania. Poslanci dnes posunuli do druhého čítania novely zákonov upravujúce tieto nájomné vzťahy, ako aj spôsob poskytovania dotácií.
      Rezort dopravy chce v tomto roku prerozdeliť na dotácie na spracovanie územnoplánovacích dokumentácií obcí celkovo 180.000 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní dotácií, ktorú dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady SR.
      Plénum zároveň posunulo do druhého čítania viaceré zákony šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH). Išlo o novelu zákona o civilnom letectve, návrh zákona o prepravovateľných tlakových zariadeniach a aj legislatívnu zmenu zákona o riadení bezpečnosti pozemných komunikácií.
      Definitívne poslanci odsúhlasili zmenu legislatívy o podpore energeticky a environmentálne úsporných motorových vozidiel. Tretím čítaním prešla aj Dohoda medzi vládou SR a vládou Singapurskej republiky o leteckých dopravných službách a Protokol o zmene a doplnení Dohody medzi vládou SR a vládou Ukrajiny o leteckých dopravných službách.
      Kontrola nelegálnej práce cudzincov na Slovensku sa má podľa návrhu rezortu práce sprísniť. Vyplýva to z novely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorú dnes posunuli poslanci do druhého čítania.
      Sadzby odvodov z hazardných hier by sa mali zvýšiť od septembra 2011. Ministerstvo financií (MF) SR to navrhuje v pripravovanej novele zákona o hazardných hrách, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.
      Výpočet vianočného príspevku pre dôchodcov sa má zmeniť tak, aby bol podľa rezortu práce spravodlivejší. Novela, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, ustanovuje maximálnu sumu príspevku na 66,39 eura.
      Zdravotné poisťovne by od augusta mali dostať možnosť opätovne tvoriť zisk. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR postúpili do druhého čítania.
      Kontaktným miestom zodpovedným za vyhodnocovanie, zasielanie a prijímanie informácií týkajúcich sa ohrozenia verejného zdravia by mal byť Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na jeho celorepublikovú pôsobnosť. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú dnes schválil parlament.
      Poslanci dnes vzali na vedomie Správu o strednodobom vyhodnotení plnenia Národnej protidrogovej stratégie na roky 2009-2010. Slovenskú drogovú scénu počas posledných dvoch rokov charakterizoval pokračujúci rast záujmu užívateľov o marihuanu s vyšším obsahom účinnej látky THC, pervitín a kokaín, ako aj zneužívanie rastlinných produktov, liečiv humánnej a veterinárnej medicíny a iných produktov. Zaznamenal sa tiež rastúci trend v oblasti produkcie a presadzovania sa nových syntetických drog ako fentanyl a mefedron.
      Stavitelia obchodných centier, veľkých bytových domov alebo polyfunkčných stavieb by mali po novom platiť samosprávam nový jednorazový poplatok. Počíta s tým návrh zákona o miestnom poplatku za zaťaženie pozemných komunikácií z dielne poslanca Andreja Ďurkovského (nezávislý), ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.
      Ľudské pozostatky, ktoré nie sú uložené v chladiacom zariadení, bude aj naďalej možné pochovať až po uplynutí 48 hodín. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o pohrebníctve z dielne SaS, podľa ktorého malo byť možné pochovať takéto telo ihneď. Za právnu normu zahlasovalo 68 poslancov, SaS chýbali hlasy v tábore KDH.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies