Poslanci obnovili diskusiu o schránkových firmách

NETKY.SK • 3 December 2014, 12:59 • 2 min
Poslanci obnovili diskusiu o schránkových firmách

BRATISLAVA - Poslanci opäť začali diskusiu v druhom čítaní k vládnemu návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky.

slovakia

left justify in out

O návrhu napriek už skôr preloženému termínu v stredu dopoludnia opäť nehlasovali. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini oznámi, že hlasovanie o návrhu novely a pozmeňujúcich návrhoch bude o 17:00.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec povedal, že vzhľadom na mimoriadnu komplikovanosť problematiky a obmedzenie legislatívy SR k iným štátom je potrebné na tomto návrhu ďalej pracovať. Ako informoval, so zástupcami opozície hovoril o tom, že návrh chcú ďalej vylepšiť, aby sa dosiahol cieľ, čiže aby sa minimalizoval priestor na negatívne javy v obstarávaní. "Aby sme perspektívne vytvorili register, ktorý bude odkrývať konečného užívateľa výhod, nielen formálneho majiteľa, ktorý je súčasťou vládneho návrhu. Napriek tomu si myslím, že vládny návrh bez ďalších krokov je možné schváliť," uviedol Borec. 

 

Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) ocenila, že diskusia o tejto téme pokračuje. "V rozprave padli aj pozmeňujúce návrhy, ktoré idú ďalej, pokiaľ ide o tému schránkových firiem. Skutočné riešenie musí odkrývať toho, kto zo schránkovej firmy skutočne profituje," uviedla. "Musí riešiť narábanie s verejnými prostriedkami plošne, nielen vo verejnom obstarávaní, musí zabezpečiť verejnú kontrolu aj reálnu vymáhateľnosť," dodala Žitňanská. Preto spolu s kolegom Miroslavom Beblavým (nezaradený) navrhli vytvoriť register konečných užívateľov, ktorý by mala spravovať Národná banka Slovenska (NBS). To si však vyžaduje aj komunikáciu s európskymi inštitúciami. 

 

Žitňanská a Beblavý v stredu zároveň navrhli, aby parlament požiadal vládu v súčinnosti s poslancami a NBS pripraviť v prvom štvrťroku 2015 návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register konečných užívateľov výhod zákaziek. Malo by sa tak dosiahnuť efektívnejšie a transparentnejšie používanie verejných financií vo verejnom obstarávaní, nakladanie so štátnymi aktívami, majetkom štátu a územnej samosprávy. "Register bude založený na princípoch odkrývania konečného užívateľa, nielen formálneho majiteľa," dodala Žitňanská. Zámerom návrhu podľa nej je, aby téma schránkových firiem neskončila polovičným riešením, ale s naozajstným transparentným riešením, aj keď neskôr. 

 

"Rozšírenie pôsobnosti Národnej banky Slovenska musí ešte potvrdiť Európska centrálna banka (ECB) a preto je potrebné pred jeho schválením získať jej kladné stanovisko," povedala Žitňanská. Prijatie uznesenia považuje za vytvorenie časového priestoru, ktoré umožní NBS rokovať s ECB a následne pripraviť zákon podľa ich návrhu. 

 

Pavol Zajac (KDH) žiadal, aby minister Borec stiahol návrh novely, ak má záujem o skutočné riešenie problému schránkových firiem. Mal by prísť s návrhom zákona, ktorý bude definitívne riešiť tento problém aj cez konečného užívateľa. "Aby sme na Slovensku vedeli, kto teda má z verejných financií konečný profit," povedal. 

 

Poslanec Beblavý upozornil, že Smer chce naďalej schváliť návrh zákona, ktorý podľa opozície nie je skutočným riešením problému. Návrh uznesenia, ktorý predložila Žitňanská, podľa neho môže priniesť zásadnú zmenu, lebo sú v ňom aj všetky štyri hlavné princípy, ktoré navrhli na vylepšenie vládneho návrhu. "Kľúčom bude to, či ho dnes schválime dostatočnou väčšinou, ale aj to, či bude následne vôľa k jeho naplneniu," dodal. 

 

Poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Daniel Lipšic (nezaradený) nevidia dôvod na schválenie návrhu uznesenia od Žitňanskej a považujú to za stratu času. Lipšic si myslí, že ak by bol reálny záujem zakázať účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní, tak sa to schváli bez odkladu. Alojz Hlina (nezaradený) navrhol hlasovať o novele o dva týždne a Miroslav Kadúc (OĽaNO) na posledný deň hlasovania súčasnej schôdze NR SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies