Poslanci obmedzili kontroverzné praktiky Snowdenovej NSA

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 08:36 • 2 min
Poslanci obmedzili kontroverzné praktiky Snowdenovej NSA

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov vo štvrtok schválila prvý zo série zákonov, ktoré majú obmedziť zbieranie miliónov dát bežných Američanov zo strany Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

slovakia

left justify in out

Za legislatívu, ktorá zakazuje praktiky priameho zberu takzvaných metadát, hlasovalo 303 zákonodarcov, proti bolo 121 kongresmanov. Údaje teraz nebude môcť zhromažďovať NSA, ale len telekomunikační operátori. Ich môže bezpečnostná agentúra v prípade potreby požiadať o sprístupnenie databáz. Takzvaný "zákon slobody USA" umožní NSA dosať sa k telefonickým a internetovým údajom len v prípade, že o tom presvedčí špeciálny súd zaoberajúci sa tajnými službami. Agenti takisto budú musieť preukázať oprávnené podozrenie z teroristickej hrozby.

 

Legislatíva teraz smeruje do Senátu, kde ju ešte môžu pozmeniť. Americká únia pre občianske slobody (ACLU) so sídlom vo Washingtone schválenie zákonu privítala a jej odborníci sa budú podľa vlastných slov pokúšať presvedčiť senátorov, aby legislatívu ešte zlepšila. "Aj keď zákon nie je dokonalý, ide o jednoznačný postoj Kongresu ovládnuť NSA, ktorá sa vymkla spod kontroly," uviedla šéfka ACLU. Zmeny už dávnejšie podporil aj Biely dom. 

 

Kauzu okolo masového sledovania komunikácie miliónov Američanov zo strany americkej NSA odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, ktorý neskôr dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa nich USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies