Poslanci o migrantoch diskutovali 13 hodín, zhodli sa na odpore voči kvótam

NETKY.SK • 17 September 2015, 16:29 • 2 min
Poslanci o migrantoch diskutovali 13 hodín, zhodli sa na odpore voči kvótam

BRATISLAVA – Po 13 hodinách poslanci Národnej rady SR ukončili diskusiu k aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

„Bez ohľadu na stranícku príslušnosť sa zhodujeme na tom, čo je podstata problému a ako ho riešiť. Zhodujeme sa aj v tom, čo je pre nás neprijateľné - automatické kvóty,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v záverečnom slove. Lajčák zdôraznil, že Slovensko nie je proti Európskej únii a migrantom, krajina je pripravená pomôcť, odmieta však plošne nanútené riešenia. Napriek emóciám minister ocenil množstvo konštruktívnych vystúpení, ktoré zazneli v rozprave.


Parlament by mal prijať uznesenie, podľa ktorého by vláda bola viazaná dokumentom, ktorý poslanci prijali koncom júna, keď o migrantoch diskutovali po prvý raz. Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie, uvádza sa v júnovom vyhlásení parlamentu k riešeniu migračných výziev. Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót, ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

 

Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Európskej únie. Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies