Poslanci NR SR reagujú na rozhodnutie Benátskej komisie

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 17:08 • 2 min
Poslanci NR SR reagujú na rozhodnutie Benátskej komisie

BRATISLAVA - Benátska komisia sa podľa očakávania nepostavila za to, aby nekvalifikovaní kandidáti boli bez možnosti posúdenia ich vhodnosti vymenovaní na jeden z najdôležitejších súdnych postov v krajine.

slovakia

left justify in out

Reagoval na piatkové (10.3.) uznesenie komisie, ktorá sa vyjadrila k sporu medzi prezidentom Andrejom Kiskom a Národnou radou (NR) SR poslanec za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

 

"Zdôrazňujeme dôležitosť tých odporúčaní Benátskej komisie, ktoré poukazujú na potrebu predkladať prezidentovi na vymenovanie takých kandidátov, ktorí majú širokú celospoločenskú podporu vďaka ich preukázaným demokratickým postojom, ochoty brániť právny štát a erudícii v oblasti ľudských práv," uvádza Baránik.  

 

Dodáva, že strana odmieta jednostranné závery zástancov toho, aby za ústavných sudcov museli byť vymenovaní aj morálne alebo odborne nevhodní kandidáti.

 

"Dnes je absolútne jasné, že prezident musí vymenovať sudcov Ústavného súdu z navrhnutých kandidátov. Celé Slovensko očakáva, že prezident bude rešpektovať rozhodnutie Benátskej komisie a teším sa, kedy urobí nápravu vo svojich doteraz protiústavných rozhodnutiach," pre TASR to uviedol Róbert Madej (Smer-SD), predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR na margo rozhodnutia Benátskej komisie.

 

Ako ďalej informoval, na základe neformálnych záverov stanoviska komisie prezident SR Andrej Kiska nie je oprávnený vymenovať menej ako polovicu kandidátov navrhnutých Národnou radou SR, a to ani vtedy, ak je presvedčený, že existujú závažné pochybnosti o ich schopnosti vykonávať funkciu sudcu Ústavného súdu (ÚS).

 

Trinásťčlenné plénum Ústavného súdu (ÚS) SR je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies