Na post komisára pre deti sa prihlásili štyria kandidáti

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:24 • 2 min
Na post komisára pre deti sa prihlásili štyria kandidáti

BRATISLAVA – Celkovo štyri mená kandidátov na post komisára pre deti boli do dnešnej 16.00 h doručené do parlamentu. Dvaja uchádzači majú zase záujem stať sa komisárom pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. To, či spĺňajú podmienky, posúdi Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Samotná voľba komisárov by mala byť v pléne na novembrovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Klub vládneho Smeru-SD navrhol na post komisára pre deti svoju poslankyňu a exministerku práce Vieru Tomanovú, SaS nominovala exposlankyňu Natáliu Blahovú, kandidátom predsedu ľudskoprávneho výboru Rudolfa Chmela (Most-Híd) je Ondrej Gallo z Nadácie Pontis a Pavol Hrušovský (KDH) nominoval predsedu mimovládnej organizácie Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar Jozefa Mikloška.

 

 

O funkciu komisára pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím majú záujem dvaja uchádzači. Vládny Smer-SD ponúka advokátku Zuzanu Stavrovskú a opoziční poslanci niekdajšiu dlhoročnú pracovníčku ministerstva práce Lýdiu Brichtovú. Začiatkom septembra vstúpil do platnosti zákon o zriadení postu komisára pre deti a komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Komisári majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. Človek, ktorý získa túto funkciu, by mal byť nezávislý, otvorený a profesionál. Podmienkou je aj to, že musí mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a byť občanom SR.

 

Osobu vhodnú na funkciu komisára pre deti bude musieť prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Oba posty sa budú obsadzovať na obdobie šiestich rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies