Poslanci nesúhlasili so stavbou, nemocnica príde o peniaze z poisťovne

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:29 • 2 min
Poslanci nesúhlasili so stavbou, nemocnica príde o peniaze z poisťovne

Poslanci nesúhlasili so stavbou, nemocnica príde o peniaze z poisťovne

slovakia

left justify in out

Levická nemocnica bude aj naďalej prichádzať o peniaze za vyšetrenia na CT prístroji. Nemocnica nemá na tento typ úkonov podpísané zmluvy s poisťovňami, všetky vyšetrenia preto robí na vlastné náklady. Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami Gabriela Mančíka je spolupráca s poisťovňami dohodnutá a podpisu zmlúv bráni iba súhlas zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) so stavebnými úpravami, ktoré bolo treba pri inštalácii CT prístroja vykonať. „Jeden z podkladov na to, aby bola uzatvorená zmluva so zdravotnou poisťovňou, je kolaudačné rozhodnutie na stavebné úpravy. To nemáme, bohužiaľ. Nitriansky samosprávny kraj zatiaľ nesúhlasil so stavebnými úpravami, tým pádom s nami neuzavrie poisťovňa zmluvu,“ vysvetlil Mančík.
Na dnešnom rokovaní zastupiteľstva NSK väčšina poslancov rozhodla o tom, že súhlas so stavebnými úpravami na CT pracovisku levická nemocnica nedostane. Zdravotné poisťovne tak aj naďalej výkony na CT prístroji nebudú preplácať, kvôli čomu môže nemocnica podľa Mančíka prichádzať o viac ako 67.000 eur mesačne. Poslanci svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že sa stavebné úpravy robili bez vedomia a súhlasu zastupiteľstva. „Nebudeme hlasovať ako panáci, len preto, aby sme nevyzerali ako tí zlí. Nenecháme sa tlačiť k múru. Nemocnica nemala začať s úpravami skôr, ako na to dostala súhlas,“ ozývalo sa z poslaneckých lavíc počas rokovania.
Mančík na rokovaní zastupiteľstva argumentoval tým, že aj predchádzajúci prevádzkovateľ nemocnice robil mnohé stavebné práce bez príslušného povolenia. „Bývalý prevádzkovateľ ten súhlas samozrejme tiež nemal. Mal schválené všetky stavebné úpravy ex post, mesiace, aj roky po tom, ako ich uskutočnil. Nehovorím, že je správne, čo sa stalo, ale ja všetko beriem a robím pre jedno, aby to CT pracovisko v Leviciach fungovalo a aby tento typ poskytovania zdravotníckej starostlivosti bol taký, aký má byť,“ povedal Mančík. Podľa jeho slov nemocnica chcela sprevádzkovať prístroj čo najskôr predovšetkým kvôli pacientom. „Myslím si, že nie je dobré prevážať pacientov na CT vyšetrenie do iných nemocníc. To sú všetko ťažké prípady a voziť ich v sanitkách na vzdialenosť 50 až 60 kilometrov považujem za neetické,“ dodal Mančík.
Ako dopadne spor medzi časťou poslaneckého zboru a vedením neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami, ktorej zriaďovateľom je NSK, nie je isté. Poslanci sa zrejme k problému fungovania CT prístroja v levickej nemocnici budú musieť ešte vrátiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies