Poslanci neschválili centrálny register VZN obcí a miest

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 17:36 • 2 min
Poslanci neschválili centrálny register VZN obcí a miest

BRATISLAVA – Poslanci dnes neschválili zavedenie centrálneho registra nariadení, ktoré vydávajú obce a mestá, ako to navrhovali v novele zákona o obecnom zriadení poslanci OĽaNO. Obce by v registri mali povinnosť zverejňovať vydané nariadenia.

slovakia

left justify in out

„Do budúcna by podmienka platnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mohla byť po zverejnení v tomto registri,“ povedal jeden z predkladateľov Jozef Viskupič. Upozornil, že na Slovensku je 2 900 samospráv, ktoré môžu prijímať VZN. „Pri zákonoch, ktoré prijíma NR SR, máme podmienku platnosti, aby vyšli v Zbierke zákonov. Pri VZN však neexistuje žiadna povinnosť, ktorá by na jednom konkrétnom mieste umožňovala nájsť, aké VZN platia pre samosprávy,“ dodal. Podľa neho napríklad v Maďarsku existuje od roku 1998 centrálny portál nariadení samospráv, kde je možné nájsť podľa obcí a okresov všetky VZN. „U nás sa môže stávať, že ak podnikateľ chce otvoriť pri podniku terasu, iné podmienky pre jej otvorenie platia v Košiciach, iné v Trnave,“ upozornil.

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej moc patrí občanom, preto klubom OĽaNO navrhovaná novela sa dotýka troch okruhov. „Chceme umožniť občanom dávať pripomienky k všeobecne záväzným nariadeniam. Chceme vytvoriť centrálny register VZN. Chceme upraviť určitý legislatívny rámec, ktorý by bola obec povinná prijať, aby mohla VZN prijímať,“ povedala. Podľa poslanca NR SR Igora Hraška občan by mal mať možnosť aktívne vstupovať do procesu schvaľovania „malých zákonov“ v rámci samosprávy.

Poslanci nepodporili ani ďalší návrh obyčajných - novelu zákona o vysielaní a retransmisii. Právnou normou chceli zákonodarcovia z OĽaNO podporiť vznik a rast alternatívnych rádií. Návrh mal umožniť udelenie viacerých licencií jednej fyzickej osobe alebo právnickej osobe na vysielanie rozhlasovej programovej služby, ktorý podľa obyčajných úspešne funguje napríklad v Českej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies