Poslanci nepodporili zmenu ústavy z dielne SaS

NETKY.SK • 6 Február 2014, 11:58 • 2 min
Poslanci nepodporili zmenu ústavy z dielne SaS

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh na zmenu Ústavy Slovenskej republiky tak, ako to navrhovali poslanci SaS Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci chceli zmenou odstrániť pochybnosti o súlade zákona o pomoci v hmotnej núdzi z dielne vládneho Smeru-SD s Ústavou SR. 

Podľa nového zákona vypláca od začiatku roka štát základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,60 eura len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. 

Opoziční poslanci dlhodobo upozorňovali na to, že zákon o pomoci v hmotnej núdzi môže byť v rozpore s Ústavou SR. "Bez toho, aby sa odstránili pochybnosti o súlade schválenej normy s ústavou, bude existovať permanentná hrozba vyslovenia nesúladu prijatej normy s ústavou zo strany Ústavného súdu Slovenskej republiky," uvádzajú poslanci SaS. 

"Ak sa tak stane, bude verejnosť celkom oprávnene spätne vnímať všetky aktivity vlády súvisiace so zavádzaním princípu zásluhovosti do systému hmotnej núdze iba ako správne načasovaný, ale krátkodobý marketingový ťah, pri ktorom sa možno aj vopred počítalo s tým, že schválený zákon bude mať životnosť do zverejnenia nálezu ústavného súdu, a že vina za neúspech celej myšlienky sa potom zvalí na ústavný súd," argumentovali vo svojom návrhu na zmenu Ústavy SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies