Poslanci napadli zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku

NETKY.SK • 18 September 2014, 15:16 • 2 min
Poslanci napadli zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku

KOŠICE - Podanie skupiny poslancov NR SR zastúpených Petrom Muránskym, ktorí napadli zákon o nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskemu pozemku, prijalo v stredu na neverejnom rokovaní plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalšie konanie.

slovakia

left justify in out

Nevyhovelo však žiadosti navrhovateľov, aby ústavný súd pozastavil účinnosť napadnutého zákona. Navrhovatelia žiadajú ÚS, aby rozhodol, že napadnutý zákon ako celok nie je v súlade s Ústavou SR. 

 

Národná rada napadnutý zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku schválila 16. mája tohto roka a účinnosť nadobudol 1. júna. Podľa dôvodovej správy účelom navrhovaného zákona je vytvorenie takého právneho prostredia, ktoré umožní, aby poľnohospodárske pozemky, ktoré majú naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie. Táto právna úprava má zvýšiť ochranu poľnohospodárskej pôdy. Skupina poslancov, ktorá zákon napadla, sa s týmito argumentmi nestotožňuje. Zastávajú názor, že zákon svojím obsahom a účelom popiera princípy právneho štátu, právnej istoty a súčasne nerešpektuje základné právo vlastniť majetok, pokojne ho užívať a slobodne s ním nakladať. Podľa navrhovateľov zákon nielenže obmedzuje právo vlastníka, ale výrazne zužuje aj okruh osôb, ktoré môžu nadobudnúť vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku. Na strane druhej stanovením podmienok neprimerane zvýhodňuje niektorých nadobúdateľov oproti ostatným. 

 

„Ak bolo skrytým cieľom prijatia tohto zákona ochránenie poľnohospodárskej pôdy pred jej nadobúdaním cudzincami, ani takýto účel sa tým nedá dosiahnuť, pretože pôdu môže nadobudnúť fyzická osoba, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt, teda aj cudzinec,“ uvádzajú v podaní navrhovatelia. Tvrdia, že pokiaľ bola účelom zákona ochrana poľnohospodárskeho a lesného fondu a snaha zabrániť znižovaniu výmery, bolo treba sprísniť podmienky na vynímanie pozemkov z pôdneho fondu..



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies