Poslanci náhle ukončili schôdzu: Môže za to Hlina

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 11:53 • 2 min
Poslanci náhle ukončili schôdzu: Môže za to Hlina

BRATISLAVA - Poslanci náhle ukončili 21. schôdzu Národnej rady SR. Nerozhodli ani o približne dvoch desiatkach opozičných návrhov zákonov. Zapríčinil to nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý trval na tom, že musí predniesť svoje interpelácie pred celou vládou SR, čo sa mu minulý týždeň nepodarilo.

slovakia

left justify in out

"Nepohnem sa odtiaľto, kým to nevyriešite tak, aby som bol spokojný," vyhlásil Hlina. "Pán poslanec, skúste trošku zobrať ohľad, že je tu ďalších ešte 149 kolegýň a kolegov. Radi by sme odhlasovali, čo sme prerokovali, a vrátime sa k tomu," reagoval predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Dodal, že problém s interpeláciou bude s Hlinom riešiť.

Nezaradený poslanec sa však nedal. "Existuje rokovací poriadok, ktorý ste vy porušili. A ja chcem predniesť interpelácie tak, ako rokovací poriadok hovorí, za účasti vlády," trval na svojom Hlina, ktorý sa nazdáva, že mu bolo odopreté právo predniesť interpelácie.

Paška to odmieta. "Už minulý týždeň som vám povedal, že tu vláda nebola, vy ste nechceli predniesť interpeláciu, nepodali ste ju ani písomne, na čo máte právo," povedal Paška. Dodal, že Hlina bude mať možnosť predniesť interpelácie na najbližšej schôdzi. Zopakoval žiadosť, aby Hlina nechal poslancov hlasovať. "Mne bolo odopreté právo. Mám právo predniesť interpelácie," trval na svojom Hlina. 

"Pán poslanec, ale veď vy ste namietali, že tu nie je vláda a ani teraz tu nie je. Takže nie sú naplnené podmienky," pripomenul Paška, ktorému sa napriek niekoľkým výzvam nepodarilo Hlinu presvedčiť, aby opustil rečnícky pult a nechal poslancov hlasovať.

Paška potom našiel iné riešenie. Navrhol presunúť hlasovanie o vyše 20 návrhoch na najbližšiu riadnu schôdzu parlamentu. "Dámy a páni, v zmysle paragrafu 24 odsek osem dávam návrh, aby sme ukončili rokovanie schôdze o 11.17 h, budeme hlasovať o prerokovaných bodoch na nasledujúcej schôdzi," uviedol Paška, kým Hlina stál pri rečníckom pulte a odmietal sa pohnúť.

Paškov návrh odobrilo 76 zo 123 prítomných poslancov, predseda parlamentu následne schôdzu ukončil a zopakoval, že hlasovanie bude na nasledujúcej riadnej schôdzi NR SR. Tá je naplánovaná na september. Predseda parlamentu však môže rokovanie zvolať kedykoľvek.

Na hlasovanie čaká napríklad trestanie stáčania kilometrov, zmena názvu krajov na župy, zmeny v rokovacom poriadku, hlásenie pobytu občanov, zrušenie výmenných lístkov, zmeny vo výpočte valorizácie dôchodkov, zrušenie Fondu národného majetku SR, zníženie dane pre firmy z 23 percent na 19 percent, zmeny v prenájme poľovných revírov či ochrana zraniteľných spotrebiteľov voči dodávateľom energií a iné.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies