Poslanci na záver rokovania diskutovali o minimálnom dôchodku

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 19:15 • 2 min
Poslanci na záver rokovania diskutovali o minimálnom dôchodku

BRATISLAVA - Poslanci ukončili dnešné rokovanie parlamentu diskusiou o zavedení minimálneho dôchodku na Slovensku. Zaviesť by sa mal prostredníctvom novely zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Minimálny dôchodok má byť dôchodcom vyplácaný od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto minimálne 30 rokov platil dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) víta zavedenie tohto inštitútu. K právnej norme má však aj výhrady. "Tých 30 rokov je vcelku primeraná doba a určite nebudem k tejto veci predkladať v druhom čítaní pozmeňujúci návrh. V návrhu zákona sa však nerozlišuje medzi povinným, respektíve dobrovoľným zaplatením odvodov, a tým, keď dôchodkové poistenie platil za poistenca štát," povedal na záver tretieho rokovacieho dňa 48. schôdze Národnej rady (NR) SR Mihál.
     

Podľa neho by sa toto malo v zákone rozlišovať. "Môj názor je, že tieto roky, keď za občana platil dôchodkové poistenie štát, by mali byť zarátané pomenej, napríklad v polovičnej výške," doplnil Mihál.
     

Opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník zase uviedol, že minimálny dôchodok bude určený približne pre 7 % poberateľov starobných penzií. Zároveň navrhol, aby pre všetkých dôchodcov platili rovnaké kritériá. Ako totiž vysvetlil, v súčasnosti, keď niekto odpracoval 20 rokov, tak 25 % jeho príjmu sa nezapočítava do príjmu pre účely posúdenia, či má nárok na dávku v hmotnej núdzi. Zároveň je však takýto človek podľa Kaníka podrobený skúmaniu, aký má majetok, koľko zarába jeho manžel či manželka a na základe toho sa rozhoduje, či príplatok k dôchodku dostane, alebo nedostane a musí oň osobitne žiadať. "Navrhujem, aby bol takýto dôchodca vnímaný ako ten, ktorý odpracoval 30 rokov ako jednotlivec, aby mu príplatok automaticky vyplácala Sociálna poisťovňa v rámci dôchodku, aby sa odstránila byrokratická administratívna procedúra," priblížil Kaník.
     

Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Minimálny dôchodok sa má podľa návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.
     

Poslanci zasadnú do parlamentných lavíc aj v piatok (13.3.). Pokračovať budú v rokovaní o minimálnom dôchodku, následne sa budú zaoberať vládnym návrhom zákona o investičnej pomoci z dielne rezortu hospodárstva. Právna úprava prináša podľa ministerstva zefektívnenie procesu schvaľovania investičnej pomoci. Zaviesť by sa malo oprávnenie začatia prác na investičnom zámere už podaním zámeru, bez povinnosti vydávania potvrdenia o splnení podmienok. Zároveň sa skrátia lehoty konania o schválení poskytnutia investičnej pomoci, čo ministerstvo odôvodňuje zvýšením konkurencieschopnosti Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies