Poslanci na Haiti zvolili predsedu Senátu za dočasného prezidenta

NETKY.SK • 15 Február 2016, 07:29 • 2 min
Poslanci na Haiti zvolili predsedu Senátu za dočasného prezidenta

PORT-AU PRINCE - Poslanci haitského dvojkomorového parlamentu zvolili v nedeľu predsedu Senátu Jocelerma Priverta za dočasného prezidenta, ktorý povedie úradnícku vládu do zvolenia nástupcu odstúpivšej hlavy štátu Michela Martellyho. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Voľba prechodnej hlavy štátu sa konala v skorých ranných hodinách miestneho času. Privert následne zložil prísahu a popoludní bol v prítomnosti haitských politikov a zahraničných diplomatov formálne uvedený do úradu. Privert, veterán haitskej politiky, bol jedným z troch kandidátov. Jeho mandát však podľa ústavy nesmie trvať dlhšie ako 120 dní.

 

V úrade zatiaľ zostáva premiér Evans Paul, no očakáva sa, že zákonodarcovia zvolia v najbližších dňoch nového šéfa kabinetu.

 

Po nástupe predchádzajúcej dočasnej vlády v roku 2004 bol Privert uväznený na viac ako dva roky za údajné zorganizovanie masakru odporcov prezidenta Jeana-Bertranda Aristida.

 

Nepokojmi zmietaný karibský štát Haiti je od 8. februára bez riadne zvoleného prezidenta. Úradujúcej hlave štátu Michelovi Martellymu sa totiž skončil mandát bez toho, aby bol zvolený jeho nástupca.

 

Od vlaňajšieho decembra bolo rozhodujúce druhé kolo volieb dvakrát odložené kvôli násilným protestom a obvineniam opozície zo zmanipulovania hlasovania. Podľa najnovšej dohody by sa malo konať 24. apríla a nový prezident by sa mal ujať funkcie 14. mája. Tieto termíny však zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies