Poslanci Most-Híd podporia návrh KDH na zrušenie Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 11 September 2014, 14:41 • 2 min
Poslanci Most-Híd podporia návrh KDH na zrušenie Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - Poslanci z poslaneckého klubu Most-Híd podporia návrh Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) na opätovné zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda klubu László Solymos, moc by sa nemala nikdy zneužívať. Po amnestii Mečiara podľa neho vznikla v spoločnosti trauma, ktorú treba odstrániť. „Treba dať bodkou za špinavou a temnou dobou. Spravodlivosti treba urobiť zadosť,“ vyhlásil Solymos.

 

KDH sa chce opäť pokúsiť zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Predseda KDH Ján Figeľ oslovil so žiadosťou o podporu pre zrušenie amnestií všetkých poslancov NR SR, ktorým napísal list. O zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara sa KDH usiluje už dlho. Podľa predsedu hnutia Jána Figeľa chcú otvoriť dvere spravodlivosti, aby mohla účinne konať. „Únos a vražda sú nedokončeným prípadom na svedomí slovenskej štátnej moci. Živé svedomie nedovolí zakrývať alebo odložiť takéto zločiny ad acta. Postoj k týmto záležitostiam je vecou viac osobnou a morálnou než kolektívnou a straníckou. Preto som písal listy všetkým jednotlivým poslancom, nie klubom,“ vyhlásil Figeľ. 


Podľa Figeľa KDH opätovne prichádza so svojou snahou teraz, pretože od 1. septembra sú platné dôležité systémové zmeny v súdnictve vďaka novele Ústavy SR. „Som presvedčený, že práve spojenie tohto úsilia s možným doriešením snáď najznámejšieho mocensko-justičného prípadu z rokov 1995 až 1998 prinesie posilnenie dôvery v spravodlivosť a vyššiu vymožiteľnosť práva na Slovensku. A to je v záujme nielen politických strán, ale predovšetkým občanov a firiem,“ dodal predseda KDH, podľa ktorého zrušenie protiprávnych amnestií HDP nezvýši, ale celkové slovenské pomery - a tým aj ekonomické - ozdraví a povzbudí. 


V parlamente sa nikdy nenašla ústavná väčšina, ktorá by zrušila amnestie Vladimíra Mečiara ako zastupujúceho prezidenta z roku 1998. Podľa vlády Ivety Radičovej amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. "Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány," zdôraznila Radičovej vláda vo vyhlásení. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona