Poslanci Miškov a Chren zakladajú Slovenskú investičnú agentúru

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 15:09 • 2 min
Poslanci Miškov a Chren zakladajú Slovenskú investičnú agentúru

BRATISLAVA - Dvaja nezaradení poslanci Národnej rady SR Juraj Miškov a Martin Chren zakladajú Slovenskú investičnú agentúru. Tá má pomáhať malým a stredným zahraničným investorom pri príchode na Slovensko.

slovakia

left justify in out

"Slovenská investičná agentúra nebude konkurenciou štátnej agentúry SARIO, ale bude doplnením jej aktivít. SARIO sa orientuje na veľkých investorov. Nová agentúra sa bude orientovať na malých a stredných investorov. Nechceme pomáhať vláde, ale Slovensku, ľuďom, ktorí žijú v tejto krajine,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede nezaradený poslanec NR SR Juraj Miškov. "Aj z opozície sa dá pomôcť Slovensku," dodal jeho kolega poslanec Martin Chren.

 

Poslanci sa rozhodli pre založenie agentúry pre trvalý pokles príchodu investorov na Slovensko. "Zverejnené čísla v otázke prílevu priamych zahraničných investícií sú alarmujúce. Od roku 2012 poklesol prílev investícií takmer o 80 %. Nechcem špekulovať o dôvodoch tak razantného poklesu zahraničných investícií, ale spôsob uskutočňovania hospodárskej politiky tejto vlády môže mať kľúčový vplyv na rozhodovanie investorov,“ konštatoval Miškov s tým, že na jeseň sa pripravuje konferencia, na ktorej by sa mali zúčastniť potenciálni zahraniční investori. "Do konca roka chceme dotiahnuť minimálne jedného investora," uzavrel Miškov. 

 

V minulom roku sa podarilo Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) s investormi uzavrieť 18 investičných projektov v celkovom objeme 442 mil. eur. V ôsmich prípadoch pritom ide o nové prevádzky a v desiatich o expanziu už existujúcich závodov. V medziročnom porovnaní ide o pokles objemu investičných projektov, keďže v roku 2012 sa agentúre podarilo asistovať pri uzatváraní 32 investičných projektov v celkovom objeme 1,2 mld. eur. Vďaka projektom uzavretým v minulom roku by malo vzniknúť na Slovensku necelých 3 700 nových pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies