Poslanci mesta prijali tzv. Tatranský informačný zákon

NETKY.SK • 14 September 2010, 07:19 • 2 min
Poslanci mesta prijali tzv. Tatranský informačný zákon

Poslanci mesta prijali tzv. Tatranský informačný zákon

slovakia

left justify in out

img

Od nového roku sa budú na internetovej stránke mesta Vysoké Tatry uverejňovať všetky dostupné informácie a dokumenty, týkajúce sa narábania s majetkom mesta. Poslanci Vysokých Tatier to takmer jednohlasne odsúhlasili na svojom zasadnutí, prijali totiž všeobecne záväzné nariadenie, tzv. Tatranský informačný zákon.
Od 1. januára 2011 tak budú môcť občania mesta vidieť na internete rôzne dokumenty týkajúce sa verejného obstarávania, prevodov majetkov, dotácií, správy o hospodárení, plnenia rozpočtu mesta či nakladanie s finančnými prostriedkami a iným majetkom mesta. Vysoké Tatry tak pokračujú v trende, ktorý nasledujú aj iné mestá na Slovensku, ako napr. Martin, Šaľa či Banská Bystrica. "Impulzom bolo pre mňa zistenie, že verejné obstarávania pri niektorých projektoch neboli podľa mňa transparentné," zdôvodnil predkladateľ nariadenia, poslanec Mestského zastupiteľstva Pavol Stano. Myslí si, že takto budú kroky mesta pod väčšou kontrolou jeho obyvateľov a zároveň sa každý dozvie informácie, ktoré potrebuje.
Na stránke mesta už v súčasnosti možno vidieť niektoré dokumenty, Stano konkretizoval, že zhruba 70 percent z toho, čo by tam malo byť uverejňované po novom roku, sa už na internete teraz nachádza. Nie vždy sa však informácie objavujú pravidelne, po spraktizovaní tohto nariadenia to bude pre mesto a jeho zamestnancov povinnosť.
Podľa primátora mesta Jána Mokoša je toto nariadenie potrebné, napriek tomu si myslí, že jeho prijatie na konci volebného obdobia je dosť oneskorené a malo by sa prenechať novému zastupiteľstvu a novému vedeniu mesta. "Určite tento názor nezdieľam, nevidím dôvod, prečo by sa to nemohlo prijať už teraz," kontroval Stano.  
Mokoš ďalej zdôraznil, že to bude znamenať ďalšie povinnosti pre Mestský úrad. "Bude to znamenať ďalšiu záťaž pre úradníkov mesta, ja s tým nemám problém, ale trošku by som možno počkal, poslanci však rozhodli inak," konštatoval Mokoš. Chybou podľa neho je, že toto nariadenie nemá jednotnú predlohu, každé mesto si ho vytvára samo. "Ja by som si to predstavoval skôr ako vnútornú smernicu než ako nariadenie," povedal primátor. Dodal, že prijatie tohto dokumentu nie je až také dôležité, pretože v meste sú zložitejšie veci, ktoré treba riešiť v súvislosti so zonáciou, rozvojom mesta a so zákonom o Vysokých Tatrách.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona