Poslanci majú opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov

NETKY.SK • 24 Marec 2019, 13:20 • 2 min
Poslanci majú opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA - Viac ako 100-bodový program čaká poslancov Národnej rady SR na schôdzi, ktorá sa začne v utorok (26. 3.) popoludní. Jedným z najočakávanejších je voľba kandidátov na ústavných sudcov. Voliť by poslanci mali podľa návrhu programu 3. apríla podvečer.

slovakia

left justify in out

Pri prvom hlasovaní nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na Ústavnom súde iba štyria sudcovia z 13. O voľbe má hovoriť Koaličná rada, vládne strany sa zatiaľ nedohodli. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov.

 

V úvode schôdze dôjde aj k zmene v zložení parlamentu. Michal Bagačka zo Smeru-SD sa totiž stal štátnym tajomníkom ministerstva vnútra, a tak zo snemovne odchádza. Nahradiť ho má Milan Mojš.

 

Plénum má opätovne rozhodnúť o zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, keďže prezident SR Andrej Kiska ho vetoval. Právna norma zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.

Na programe je aj definitívne hlasovanie o ústavnom zastropovaní dôchodkového veku. Poslanci ho už niekoľkokrát presunuli. Ústavou SR má byť garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde a zakotvené v nej majú byť aj základné piliere dôchodkového zabezpečenia. Na zmenu Ústavy SR je potrebná ústavná väčšina hlasov (aspoň 90), Smer-SD teda potrebuje aj hlasy opozície.

 

Poslanci majú tiež schvaľovať zmeny v zákone o pedagogických zamestnancoch. Právna norma má postupne zrušiť súčasný kreditový príplatok a nahradiť ho príplatkom za profesijný rozvoj. Meniť sa má aj tlačový zákon. Smer-SD v novele presadzuje opätovné zavedenie práva na odpoveď pre politikov. Plénum má tiež rozhodnúť o novele zákona, ktorou chce ministerstvo obrany zamedziť zneužívaniu vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl SR.

 

Snemovňa by mala hovoriť ďalej o opatreniach, ktoré Slovenskú republiku pripravia na brexit a minimalizujú aspoň niektoré, bezprostredne hroziace negatívne dosahy. Vláda navrhuje, aby ich parlament prijal v zrýchlenom režime. Opozícia zas aj v súvislosti s brexitom prichádza so zmenou zákona o občianstve. Chce ňou zabezpečiť, aby už občania SR neprichádzali o slovenský pas pre prijatie cudzieho štátneho občianstva.

 

Ministerstvo vnútra navrhuje zvýšiť výsluhové, vdovské či invalidné dôchodky policajtov a vojakov. Má ísť o nový model valorizácie. Plénum má na programe aj návrh týkajúci sa výberu kandidátov na funkciu európskeho prokurátora. Malo by sa vypustiť vekové obmedzenie 40 rokov.

 

Rokovať má zároveň o návrhu na zvýšenie príplatku k dôchodkom politickým väzňom, čo navrhuje SNS. Poslanci všetkých koaličných strán zas presadzujú zmeny v zákone o vysokých školách, vďaka ktorým by verejné vysoké školy mohli vytvárať konzorciá. Smer-SD zas navrhuje, aby vydanie nových dokladov po zmene priezviska po uzavretí manželstva bolo oslobodené od správnych poplatkov.

Poslanci SNS predložili sériu noviel zákonov, ktorými chcú znížiť viaceré dane, zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov, či upraviť podmienku na poskytovanie stimulov na výskum a vývoj.

 

O zmenách a ďalších sporných otázkach má rokovať ešte Koaličná rada, ktorá sa má konať v utorok. Jednou z problematických záležitostí je aj Dohoda o obrannej spolupráci s USA. V koalícii sa pre viaceré spory spomína aj možnosť predčasných volieb.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona