Poslanci maďarského parlamentu majú v pomere k priemernej mzde elitný plat

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 09:40 • 2 min
Poslanci maďarského parlamentu majú v pomere k priemernej mzde elitný plat

BUDAPEŠŤ - V pomere k priemernej mzde majú od poslancov maďarského parlamentu vyšší základný plat jedine ich kolegovia z Talianska. V novom parlamentnom období totiž prislúcha maďarským poslancom 3,3-násobok priemernej mzdy v Maďarsku, konštatoval dnes bulvárny denník Bors.

slovakia

left justify in out

Novinkou je však to, že členom zákonodarného zboru už nie sú preplácané náklady na bývanie. S hrubou mzdou 748.000 forintov (2444 eur) sa maďarskí politici v pomere k priemernej mzde aj tak dostali do svetovej špičky.

 

Samotná suma podstatne zaostáva za platmi poslancov v rozvinutých krajinách, v pomere k priemernej mzde v krajine sa však Maďarsko dostalo do svetovej elity - na druhé miesto po talianskom parlamente. Tamojší poslanci dostanú 4,95-násobok priemernej mzdy, pričom taliansky parlament je známy množstvom korupčných škandálov, čo by vadilo menej, ak by sa aj maďarské priemerné platy pohybovali okolo 700.000 forintov (2288 eur), podotkol denník.

 

Z tohto pohľadu sa Maďari dostali ešte aj pred USA, Japonsko, Nemecko a Austráliu, na konci rebríčka sú poslanci z Francúzska a Španielska, uzatvára Bors.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies