Poslanci KDH navrhujú zaviesť týždeň otcovskej dovolenky

NETKY.SK • 12 Január 2015, 13:08 • 2 min
Poslanci KDH navrhujú zaviesť týždeň otcovskej dovolenky

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Július Brocka a Alojz Přidal (obaja KDH) navrhujú zaviesť týždeň otcovskej dovolenky.

slovakia

left justify in out

Nárok na ňu by mal mať ten zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru u toho istého zamestnávateľa vykonával prácu aspoň 60 dní. Túto zmenu navrhujú v novele Zákonníka práce.
     

Ako uviedli poslanci, cieľom predĺženia zákonnej dovolenky o jeden týždeň manželovi v čase narodenia dieťaťa je zlepšiť životné podmienky rodín s deťmi.
     

Podľa zákonodarcov totiž narodenie dieťaťa v rodine znamená nielen zvýšené výdavky, ale i zvýšenú záťaž pre oboch rodičov, a tiež nové problémy so zabezpečením rodiny najmä v prípade rodín s deťmi v čase manželkinej neprítomnosti. "Týždeň otcovskej dovolenky, ktorú môže zamestnanec čerpať v prvom mesiaci po narodení dieťaťa, je opatrením výrazne zlepšujúcim atmosféru v rodine, pomáha rodičom i pri návrate mamičiek z pôrodnice, a v konečnom dôsledku zlepšuje aj atmosféru v spoločnosti," myslia si poslanci.
     

Zároveň uviedli, že návrh je reakciou aj na pretrvávajúci nepriaznivý demografický vývoj v Slovenskej republike. "Dlhšia dovolenka rodiča pomôže najmä v rodinách so školopovinnými deťmi, pretože dĺžka zákonnej dovolenky oboch rodičov v súčte nedosahuje počet voľných dní a prázdnin," uviedli opoziční poslanci.
     

Zároveň však navrhli aj určité obmedzenia pri čerpaní otcovskej dovolenky v snahe posilniť jej zámer. Zamestnanec ju bude musieť vyčerpať v lehote do jedného mesiaca od narodenia dieťaťa a druhým obmedzením je neposkytovanie náhrady mzdy v prípade jej nevyčerpania.
     

Ako ďalej uviedli zákonodarcovia v dôvodovej správe k novele Zákonníka práce, jej prijatie bude mať minimálny vplyv na štátny rozpočet a verejné financie. Podľa poslancov v prípade, že by túto možnosť využilo približne 70 % zamestnaných otcov z počtu narodených detí v bežnom roku a pri predpoklade, že majú mzdu na úrovni približne 70 % priemerného zárobku, finančný dosah by bol v roku 2015 približne 4,5 milióna eur a v nasledujúcom roku by predstavoval približne sedem miliónov eur. "Výrazne pozitívne účinky z prijatia tohto návrhu sa však určite premietnu aj do zlepšenia pracovnej klímy a vyššej prosperity celého podnikateľského sektora," sú presvedčení poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies