Poslanci Kadúc a Hraško chcú zastaviť vyplácanie zlatých padákov

NETKY.SK • 5 Február 2014, 09:23 • 2 min
Poslanci Kadúc a Hraško chcú zastaviť vyplácanie zlatých padákov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Miroslav Kadúc a Igor Hraško chcú zmeniť spôsob výberu zástupcov štátu v štátnych firmách (spoločnosti so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu) a zastaviť vyplácanie tzv. zlatých padákov.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to v zákone o výbere zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu a o ich odmeňovaní, ktorý predstavili v úvode šiesteho rokovacieho dňa 29. schôdze NR SR. V štátnych firmách by mali podľa obyčajných pôsobiť odborníci vybraní vo verejnom výberovom konaní a odmeňovaní by mali byť aj podľa ekonomických výsledkov spoločnosti. Poslanci chcú, aby štát v spomínaných spoločnostiach zastupovali ľudia, ktorí sú bezúhonní, majú vysokoškolské vzdelanie, odbornú prax a odbornú spôsobilosť, a tiež ovládajú cudzí jazyk. Vybraní by mali byť vo výberových konaniach, ktoré by mali podliehať neustálej verejnej kontrole.

Obyčajní si to predstavujú tak, že by bola na webe zverejnená výzva na prihlásenie sa do výberu aj prihláška a doklady kandidáta. Verejné by bolo aj vypočutie a konečný návrh na voľbu. V súčasnosti podľa OĽaNO môžu funkcie v štátnych firmách zastávať politickí nominanti "bez potrebných znalostí a praktických skúseností", ktorí neraz poberajú neprimerané odmeny.

Poslanci OĽaNO ďalej odmietajú vyplácanie vysokých či neprimeraných odmien, tzv. zlatých padákov v štátnych firmách. "Ide o dlhodobo neriešený problém. Vzhľadom na aktuálne spoločenské problémy (zlaté padáky) je spravodlivé a legitímne, že návrh zákona vylučuje možnosť nároku na odstupné," tvrdia. Podľa návrhu Hraška a Kadúca by po skončení výkonu funkcie nemal zástupca štátu nárok na odstupné ani na iné porovnateľné finančné kompenzácie súvisiace so skončením jeho funkcie v spoločnosti s majetkovou účasťou štátu. "K takýmto porovnateľným finančným kompenzáciám patria napríklad aj mimoriadne odmeny pri skončení funkcie," dopĺňajú poslanci.

Zároveň presadzujú aj zákaz poberania platu za viaceré funkcie. "Návrh zákona umožňuje poberať odmenu len za výkon funkcie, ktorú daný zástupca štátu začal vykonávať ako prvú," vysvetľujú predkladatelia zákona. Poslanci ďalej chcú, aby funkcionári stratili nárok na odmenu, ak nebudú chodiť na zasadnutia orgánu spoločnosti. "Hlavným zmyslom tohto ustanovenia je preventívne pôsobiť na zástupcov a viesť ich k zodpovednému výkonu ich funkcie," zdôvodnili obyčajní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies