Poslanci Juhoafrickej republike budú tajne hlasovať o vyslovení dôvery prezidentovi

NETKY.SK • 7 August 2017, 19:06 • 2 min
Poslanci Juhoafrickej republike budú tajne hlasovať o vyslovení dôvery prezidentovi

JOHANNESBURG - Zákonodarcovia v Juhoafrickej republike (JAR) budú v utorok tajne hlasovať o vyslovení dôvery prezidentovi Jacobovi Zumovi.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes predsedníčka tamojšieho parlamentu Baleka Mbeteová, ktorú cituje agentúra DPA. Týmto krokom sa zvýšia šance na jeho odvolanie z úradu hlavy štátu.

 

Tajné hlasovanie, ktoré požadovalo deväť z 13 politických strán juhoafrického parlamentu, umožní členom Zumovho hlboko rozdeleného vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC) vysloviť sa proti prezidentovi a lídrovi tohto subjektu bez obáv z represívnych opatrení. Tajné hlasovanie o vyslovení dôvery navrhli opozičné strany.

 

ANC disponuje v parlamente značnou poslaneckou väčšinou. Po ohlásení utorkovej voľby sa posilnila mena JAR - rand. Mbeteová nariadila hlasovanie po tom, ako sa opozícia obrátila v tejto otázke na ústavný súd. Zuma, ktorý je pri moci od roku 2009, obstál už v siedmich hlasovaniach o vyslovení dôvery voči svojej osobe, nešlo však nikdy o tajnú voľbu.

 

Tento najnovší pokus o jeho zbavenie úradu hlavy štátu bol iniciovaný po tom, ako Zuma v marci odvolal veľmi rešpektovaného ministra financií Pravina Gordhana a iných rezortných šéfov v rámci veľkej reorganizácie vládneho kabinetu. Prezident čelí i obvineniam z korupcie a kontaktov s miestnymi oligarchami, on však pochybenia odmieta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona