VIDEO Poslanci japonského parlamentu sa pobili o zákon o nasadení vojakov v cudzine

NETKY.SK • 17 September 2015, 14:30 • 2 min
VIDEO Poslanci japonského parlamentu sa pobili o zákon o nasadení vojakov v cudzine

TOKIO - Legislatívny výbor hornej komory japonského parlamentu dnes schválil návrh zákona, ktorý mení doterajšiu bezpečnostnú politiku a prvýkrát od konca druhej svetovej vojny umožní nasadenie japonských vojakov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Diskusia poslancov výboru bola veľmi búrlivá, dochádzalo nielen k slovným, ale aj k fyzickým útokom, čo je podľa západných médií v japonskej politike a kultúre nebývalý jav svedčiaci o veľkom napätí. Poslanci opozície spochybnili aj samotný výsledok hlasovania.

 


Televízna NHK dokonca uviedla, že v snahe zabrániť schváleniu zákona by opozícia v hornej komore mohla prísť s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Šinzóa Abeho. Protesty sa od stredy večera odohrávali aj pred budovou parlamentu, kde polícia zatkla najmenej 11 odporcov nasadenia japonských vojakov v zahraničí.


Liberálne segmenty japonskej spoločnosti sú totiž presvedčené, že schválením návrhu sa začne militarizácia krajiny a bude súčasne popretím 9. článku pacifistickej ústavy, ktorá odmieta vojnu ako prostriedok riešenia konfliktov. V súlade s platnou ústavou sa Japonsko vzdáva nasadenia svojich ozbrojených síl za hranicami.


Japonská vláda, ktorá návrh predložila, však tvrdí, že nová norma je životne dôležitá pre to, aby Japonsko bolo schopné čeliť novým výzvam, napríklad aj v územných sporoch so susednou Čínou či v politike voči Severnej Kórei. Vláda tiež pripomenula, že zmenu doterajšej bezpečnostnej politiky Japonska víta aj jeho spojenec - USA. Kritici sa obávajú, že Japonsko bude zavlečené do konfliktov v rôznych častiach sveta, v ktorých sa už angažujú Spojené štáty.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že dolná komora japonského parlamentu už návrh schválila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona