Poslanci Európskeho parlamentu si pripomenuli 70. výročie oslobodenia Osvienčimu

NETKY.SK • 13 Január 2015, 14:04 • 2 min
Poslanci Európskeho parlamentu si pripomenuli 70. výročie oslobodenia Osvienčimu

ŠTRASBURG - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v rámci plenárneho zasadania EP v Štrasburgu pripomenul 70. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. Upozornil, že "židia v Európe sa aj dnes obávajú o svoju bezpečnosť".

slovakia

left justify in out

Schulz dodal, že obavy členov židovskej komunity o svoju bezpečnosť sú v dnešnej Európe neprípustné a treba tomuto vzdorovať. Predseda EP v súvislosti s minulotýždňovými útokmi na redakciu Charlie Hebdo, políciu a židovský supermarket v Paríži uviedol, že "musíme zaistiť, aby sa táto nenávisť nestala nákazlivou."
     

Koncentračný tábor Osvienčim bol oslobodený sovietskymi vojakmi 27. januára 1945. Tábor zriadili nacisti v roku 1940. Do konca vojny sa stal najväčším nacistickým táborom smrti, v ktorom prišlo o život viac než 1,1 milióna ľudí.
     

Schulz dodal, že pre väčšinu väzňov tábora oslobodenie prišlo príliš neskoro. Pripomenul, že tamojší väzni umierali od hladu, na choroby, mučenie, následkom popráv a tiež hrozných lekárskych experimentov a hromadného zabíjania v plynových komorách. 
     

"Išlo o židov z Holandska, Poľska, Grécka a ďalších krajín. Boli tam Rómovia, zdravotne postihnutí, chorí ľudia, homosexuáli, politickí väzni, vojnoví zajatci a ako každý, kto bol v Osvienčime, to môže dosvedčiť, aj veľké množstvo detí. Všetci títo ľudia boli nacistickými ideológmi vyhlásení za podľudí. Neboli považovaní za osoby s právom na život," uviedol Schulz v prejave.
     

Šéf europarlamentu skonštatoval, že história sa neopakuje, avšak minulosť plodí prítomnosť a spôsob, akým sme sa porátali s históriou určí našu budúcnosť. Aj preto musíme zabezpečiť, aby ľudská dôstojnosť zostala nedotknuteľná a každý deň musíme bojovať s myšlienkami a ideológiami, ktoré sme si mysleli, že sú už prekonané: nenávisť, xenofóbia, intolerancia a antisemitizmus.
     

Výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim si pripomenuli aj slovenskí europoslanci. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) uviedol, že Európa nesmie zabudnúť na to, že "na začiatku týchto zverstiev bol totalitný režim, proti ktorému sa musíme vždy jasne postaviť". Poslanec Branislav Škripek (OĽaNO) Osvienčim a vyhladzovacie tábory druhej svetovej vojny označil za memento krutostí nacizmu a pripomenul odvahu slovenských židov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí z Osvienčimu utiekli a podali svetu kruté svedectvo. 
     

"70. výročie oslobodenia Osvienčimu je dôležitou pripomienkou, že zlo nikdy nespí. "Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo – aby dobrí ľudia nerobili nič," pripomenula poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) slová írskeho filozofa a politika Edmunda Burkeho z 18. storočia... Podľa nej to platí aj dnes a preto je našou povinnosťou nedovoliť, "aby predsudky a vybičovaná nenávisť dostali ďalšiu šancu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies