Poslanci europarlamentu sú za zotrvanie Británie v EÚ, jej odchod z únie oslabí obe strany

NETKY.SK • 4 Február 2016, 08:38 • 2 min
Poslanci europarlamentu sú za zotrvanie Británie v EÚ, jej odchod z únie oslabí obe strany

BRUSEL - Väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP) počas dnešnej rozpravy v Štrasburgu zdôraznila, že zotrvanie Británie v rámci EÚ by bolo najpreferovanejším modelom tak pre ostrovnú krajinu ako aj pre ostatné členské štáty únie. Europoslanci zároveň spochybnili niektoré z reforiem, ktoré požaduje britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou poslaneckej rozpravy o vzťahoch medzi EÚ a Britániou boli najmä sociálne dávky pre občanov iných členských krajín EÚ na území Spojeného kráľovstva a boj proti populizmu počas kampane pred britským referendom o zotrvaní alebo vystúpení krajiny z únie.

 

Počas rozpravy v pléne EP šéf holandskej diplomacie Bert Koenders ako predstaviteľ predsedníckej krajiny v EÚ upozornil, že v rámci rokovaní o vzťahoch s Britániou viaceré národné vlády majú obavy, či ich odpoveď bude dostatočná pre Britov, ktorí aj tak o členstve v EÚ rozhodnú v referende.

 

Národní lídri budú o tejto téme diskutovať na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli 18. a 19. februára.

Britský europoslanec Syed Kamall, líder parlamentnej frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR) uviedol, že sa netreba báť referenda a "netreba sa báť opýtať sa ľudí, čo chcú". Spresnil, že zatiaľ čo inštitúcie EÚ podporujú prehlbovanie integračného procesu, Briti si myslia, že spoločný trh postačuje a ak tento rozdiel vo vnímaní nebude odstránený, Británia bude mať aj naďalej dvojznačný vzťah s EÚ.

 

Šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v EP Manfred Weber opísal utorňajší návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska pre Camerona ako "dobrý základ" pre dohodu s Londýnom.

 

"Chceme, aby Británia zostala v EÚ a aby bol britský ľud presvedčený, že je lepšie zostať v rodine," povedal Weber.

 

V reakcii na britské návrhy o dočasnom obmedzení voľného pohybu pracovníkov v rámci EÚ, šéfka skupiny Európska zjednotená ľavica/ Nordická zelená ľavica (GUE/NGL) Gabriele Zimmerová upozornila, že takéto obmedzenie by "pochovalo myšlienku sociálnej únie".

 

Britský europoslanec a spolupredseda euroskeptickej frakcie Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigel Farage skritizoval reformy, ktoré navrhuje Tusk. Uviedol, že Cameron začal vyjednávania s Bruselom s ambicióznymi zámermi, vrátane zmien v Zmluve o fungovaní EÚ, pričom výsledok "je úbohý", lebo výsledkom je iba list od pána Tuska, kde nie je žiadna zmena Zmluvy o EÚ. Pripomenul, že do Británie sa nevráti žiadna právomoc a Británia nezískala žiadnu kontrolu nad svojimi hranicami.

 

Viacerí europoslanci zdôraznili, že pre Európsku úniu aj Britániu bude lepšie zostať pohromade. Zdôraznil to aj šéf skupiny socialistov a demokratov (S&D) Gianni Pittella, podľa ktorého "je nevyhnutné, aby Británia zostala v EÚ" a dodal, že "Británia mimo EÚ bude slabšia".

 

Líder liberálnej frakcie (ALDE) v EP Guy Verhofstadt, ktorý sa netají svojimi ideami eurofederalizmu, upozornil, že prípadný odchod Spojeného kráľovstva z EÚ by viedol k strate vplyvu jednotného európskeho spoločenstva.

 

"Európa bez Británie nemá váhu. Nie je protiváhou proti Číne, proti Rusku, proti Spojeným štátom, bol by to nakoniec Putin, ktorý by sa stal víťazom v tejto hre, pretože Putinovi by sa páčila rozdelená Európa," zhodnotil situáciu bývalý belgický premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies