Poslanci EP podporili Vestagerovú v spore EÚ s Írskom a firmou Apple

NETKY.SK • 14 September 2016, 21:32 • 2 min
Poslanci EP podporili Vestagerovú v spore EÚ s Írskom a firmou Apple

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rámci dnešnej rozpravy v Štrasburgu vyjadrili podporu eurokomisárke pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej v súvislosti s verdiktom Európskej komisie, že Írskom poskytnuté daňové úľavy pre spoločnosť Apple, ktoré jej umožnili roky platiť v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi podstatne nižšie dane, predstavovali nezákonnú štátnu pomoc.

slovakia

left justify in out

Časť poslancov kritizovala zámer spoločnosti Apple ako aj írskej vlády odvolať sa voči rozhodnutiu exekutívy EÚ, ktoré ukladá Írsku povinnosť vymôcť od spoločnosti Apple nezaplatené dane za obdobie rokov 2003 - 2014 v celkovej výške 13 miliárd eur vrátane úrokov.

 

Komisárka europoslancom pripomenula, že dotknuté subjekty majú právo odvolať sa, vzápätí však dodala: "My sme prijali rázne rozhodnutie a na súde ho budeme brániť".

 

Vestagerová v rámci rozpravy v pléne EP vyzvala na posilnenie transparentnosti v oblasti základných údajov týkajúcich sa nadnárodných spoločností.

 

V súvislosti s nedávnym návrhom Európskej komisie, podľa ktorého by nadnárodné spoločnosti mali poskytovať informácie o dosiahnutých ziskoch či zaplatených daniach podľa krajín ich pôsobenia, zdôraznila, že tieto informácie by mali byť sprístupňované aj širokej verejnosti.

 

Komisia vypočítala, že selektívne zaobchádzanie zo strany írskych daňových orgánov umožnilo spoločnosti Apple za zisky v Európe platiť v roku 2003 skutočnú sadzbu dane z príjmu právnických osôb vo výške 1 %, pričom táto sadzba klesla v roku 2014 až na úroveň 0,005 %. Podľa Bruselu je tento postup z pohľadu pravidiel štátnej pomoci EÚ nezákonný, lebo poskytuje spoločnosti Apple značnú výhodu v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi, na ktoré sa vzťahujú tie isté vnútroštátne daňové predpisy.

 

Osobitný výbor EP pre daňové rozhodnutia už priniesol sériu odporúčaní, ktorých cieľom je spravodlivejší a transparentnejší systém korporátneho zdaňovania v Európe. Osobitný výbor bol zriadený v nadväznosti na škandál Luxleaks z novembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies