Poslanci EP navrhujú mimoriadny míting o európskej kríze

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:40 • 2 min
Poslanci EP navrhujú mimoriadny míting o európskej kríze

Poslanci EP navrhujú mimoriadny míting o európskej kríze - Svet Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Progresívnej aliancie sociálnych demokratov (S D) vyzvali dnes členov Výboru EP pre hospodárske a finančné záležitosti, aby urgentne ukončili svoje dovol

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Progresívnej aliancie sociálnych demokratov (S&D) vyzvali dnes členov Výboru EP pre hospodárske a finančné záležitosti, aby urgentne ukončili svoje dovolenky. Dôvodom je čo najrýchlejšie zvolanie pracovného mítingu venovaného prehlbujúcej sa finančnej kríze v eurozóne.
      V spoločnom liste pre Sharon Bowlesovú, predsedníčku parlamentného Výboru pre hospodárske a finančné záležitosti, traja ekonomickí experti z frakcie S&D vyzývajú na zvolanie mimoriadneho pracovného stretnutia členov výboru, na ktorom by sa podľa nich mal zúčastniť aj prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet, prezident euroskupiny Jean-Claude Juncker a komisár EÚ pre menové záležitosti Olli Rehn.
      "Európsky parlament sa nemôže ticho prizerať ako slabo a bez výsledkov reagujú národné vlády európskych štátov na súčasnú krízu," vyhlásil dnes europoslanec Udo Bullman, hovorca ekonomickej skupiny sociálnych demokratov.
      Bullmann spolu so straníckymi kolegami z EP Giannim Pittelom a Leonardom Domenici vyhlásili, že Európsky parlament musí prijať potrebné opatrenia v situácii s alarmujúcim vývojom situácie. Čiže tvrdo naliehať na to, aby bol vytvorený reálny Európsky monetárny fond (EMF), ktorý by mal právomoci zasahovať na trhu s dlhopismi a podporovať ekonomický rast.
      "Bez jasnej stratégie ekonomického rastu v eurozóne sa dlhovú krízu nepodarí zmierniť. Naopak, povedie to našu ekonomiku smerom ku stagnácii, čo v našich krajinách naštrbí sociálnu kohéziu," povedal Gianni Pittella, podpredseda EP. Sociálnodemokratický poslanec Leonardo Domenici zas upozornil na skutočnosť, že eurozóna sa cielene ocitla v sieti špekulantov, ktorí zarábali na politickej nejednote členských štátov eurozóny. "V posledných mesiacoch odpovede zo strany európskych vlád boli často oneskorené a nevýrazné. Nastal čas, aby sme konečne zaviedli európske dlhopisy a plánovanú daň z finančných prevodov," povedal Domenici.
      Dnešná výzva trojice poslancov S&D sa netýka slovenských zástupcov v EP. Ani jeden z piatich slovenských sociálnodemokratických poslancov nie je momentálne členom Výboru EP pre hospodárske a finančné záležitosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies