Poslanci dostanú posledný neznížený plat, vo februári si už pohoršia

NETKY.SK • 3 Január 2011, 12:43 • 2 min
Poslanci dostanú posledný neznížený plat, vo februári si už pohoršia

Poslanci dostanú posledný neznížený plat, vo februári si už pohoršia

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR dostanú v januári na svoj účet zatiaľ posledný neznížený plat ešte za prácu odvedenú v decembri 2010. Keďže cez víkend vstúpila do účinnosti novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, od februára sa budú musieť členovia zákonodarného zboru uskromniť. Posledné dva roky parlament reagoval na krízu tým, že platy členov snemovne boli zmrazované a od roku 2008 sa nemenili.
      Plat poslanca je po novom odvodený od výšky deficitu za predchádzajúci kalendárny rok. Ak ten dosiahne sedem a viac percent, tak sa platy znížia o 15 percent trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy. V prípade, že sa bude schodok pohybovať medzi piatimi a siedmimi percentami, dôjde k 10-percentnému zníženiu, a keď bude deficit v rozmedzí od troch do piatich percent, poslanecká mzda sa zníži o päť percent. Pri deficite nižšom ako tri percentá sa platy znižovať nebudú. Keďže vlaňajší deficit presiahne sedem percent HDP, už rozmrazené poslanecké platy klesnú v tomto roku o 15 percent.
      Schválenie tejto novely zákona označil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) v ankete denníka Sme za čin roka 2010. Poslanci sa podľa neho zachovali zodpovedne v situácii, keď celý štát musí šetriť. "Stalo sa to prvýkrát v histórii, že by sa parlament neobmedzil len na formálne zmrazovania platov, ale prišlo k reálnemu poklesu nákladov na poslancov," povedal pre denník Sulík.
      Poslancovi NR SR patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Okrem toho dostáva aj tzv. paušálne náhrady, ktorých výšku si parlament určoval uznesením. Mesačne tak zákonodarca zarobil v minulom roku zhruba 3500 eur.
      Zmeny nastali na základe novely zákona aj pri odstupnom. Ak poslanec vykonáva mandát menej ako päť rokov, bude mať nárok na dvojmesačné odstupné. Ak bol členom snemovne dlhšie, dostane po skončení mandátu tri mesačné platy. Nebude sa to však vzťahovať na tých poslancov, ktorí budú zvolení do NR SR aj v nasledujúcom volebnom období, stanú sa členmi Európskeho parlamentu, alebo budú zastávať inú ústavnú funkciu.
      Novela sa dotýka aj poskytovania odmien štátnym zamestnancom v politických funkciách. Po novom môže dosiahnuť výšku maximálne 20 percent ročného funkčného platu. Predsedovia vyšších územných celkov nedostanú 13. a 14. plat a ich odstupné bude po skončení funkcie upravené rovnako ako pri ostatných zamestnaniach vrátane poslancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona