Poslanci dostanú niekoľkotisícové platy aj keby už do volieb nerokovali

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:12 • 2 min
Poslanci dostanú niekoľkotisícové platy aj keby už do volieb nerokovali

BRATISLAVA - Poslanci Národnej (NR) rady SR dostanú svoj plat aj za dva mesiace, počas ktorých možno do lavíc ani raz nezasadnú.

slovakia

left justify in out

Ide o január a február 2016. Schôdza síce bola naplánovaná, ale keďže by už nemali byť žiadne návrhy na rokovanie, zrejme sa už do parlamentných volieb (5.3.2016) v pléne nezídu. Iba ak by bola mimoriadna schôdza, alebo keby prezident SR Andrej Kiska vrátil niektorý zákon na opätovné prerokovanie. Hovorili o tom na nedávnom grémiu.

 

Aj keby už skutočne do lavíc pred voľbami neprišli, dostanú niekoľkotisícové platy. Jeden poslanec, ktorý má trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, dostane za dva mesiace 6692 eur. Zákonodarca mimo Bratislavského kraja si zarobí 7152 eur. Mesačný poslanecký plat je 1961 eur. K tomu patria ešte paušálne náhrady. Poslancovi s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji patrí 1385 eur a zákonodarcovi s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur.

 

K týmto sumám patria aj funkčné príplatky. Tie dostávajú len predseda a podpredsedovia NR SR a predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov. Šéf parlamentu dostáva necelých 498 eur, štyria jeho podpredsedovia po necelých 332 eur. Predsedovia výborov majú k platu navyše takmer 166 eur a podpredsedovia necelých 83 eur.

Plat dostávajú poslanci aj po zániku poslaneckého mandátu. Dvojmesačný plat dostane po zániku mandátu ten poslanec, ktorý vykonával mandát viac ako dva mesiace a aspoň päť rokov. Trojmesačný plat vyplatia poslancovi, ak vykonával mandát poslanca viac ako päť rokov. Plat sa podľa tlačového odboru parlamentu vypláca postupne, nie neraz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies