Poslanci dnes otvoria diskusiu k štátnemu rozpočtu

NETKY.SK • 5 December 2013, 09:14 • 2 min
Poslanci dnes otvoria diskusiu k štátnemu rozpočtu

BRATISLAVA - Diskusiou k návrhu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov otvoria poslanci 7. deň 27. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia budú potom hovoriť o správe o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2012, podľa ktorej výkonnosť poľnohospodárstva v minulom roku poklesla. Poľnohospodárstvo dosiahlo v roku 2012 zisk 48,7 mil. eur, čo bolo o 33,8 % menej ako v predošlom roku. Pokles výkonnosti sa prejavil najmä v medziročnom znížení výnosov. Tie dosiahli 2 099,7 mil. eur. V porovnaní s rokom 2011 je to pokles o 334,9 mil. eur. K tomuto trendu prispela nielen nižšia produkcia komodít rastlinnej výroby, ale aj pokračujúci dovoz komodít živočíšneho pôvodu. 

Parlament prerokuje aj správu o lesnom hospodárstve v SR za rok 2012. Ako v správe uvádza ministerstvo pôdohospodárstva, zásoba dreva v lesných porastoch má rastúcu tendenciu a v roku 2012 dosiahla 472,18 mil. metrov kubických hrubiny bez kôry, čo je o 6,11 mil. metrov kubických viac ako v roku 2011. 

Diskutovať sa má aj o novele zákona o súdnych exekútoroch, v ktorej nezaradený poslanec Alojz Hlina navrhuje nižšie odmeny pre exekútorov. Odmeny exekútorov by sa mali znížiť v prípade exekučných konaní voči dôchodcom a v prípade fyzických osôb – nepodnikateľov. Exekútori by v prípade dôchodcov mali podľa Hlinu poberať odmenu 10 percent zo základu na jej určenie, doteraz to bol dvojnásobok, a pri fyzických osobách - nepodnikateľoch vo výške 15 percent. "U ostatných fyzických osôb a právnických osôb zostáva výška odmeny súdneho exekútora za výkon exekučnej činnosti pri exekúcii na peňažné plnenie 20 percent zo základu na jej určenie (najmenej však 33,19 eura a najviac 33 193,92 eura). Súčasne sa ustanovuje, že ak exekútor upustí od vykonávania exekúcie, patrí mu 50 percent z odmeny vypočítanej podľa vyššie uvedeného," uvádza Hlina v návrhu. 

Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková hodina otázok. Po nej o 15:00 sa začne rozprava k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014. Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy by mali podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom 2,83 percenta hrubého domáceho produktu. Príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na 17,223 mld. eur. Štátna správa by mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 3,386 mld. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona