Poslanci dnes o imunite nerozhodnú, hlasovanie odložili na október

NETKY.SK • 10 September 2010, 11:42 • 2 min
Poslanci dnes o imunite nerozhodnú, hlasovanie odložili na október

Poslanci dnes o imunite nerozhodnú, hlasovanie odložili na október

slovakia

left justify in out

Imunita poslancov a sudcov sa zatiaľ zužovať nebude. V pléne dnes totiž chýbali opoziční poslanci, ktorých hlasy sú potrebné na zmenu Ústavy SR. Koalícia tak na návrh Júliusa Brocku (KDH) a Petra Osuského (Most-Híd) odložila hlasovanie na októbrovú schôdzu.
      "Vlastnou vinou sme zabránili, aby o tom v sále mohli hlasovať aj opoziční poslanci. Môžeme si dovoliť gesto a o tomto návrhu by sme mohli hlasovať o mesiac," vysvetľoval Brocka. Smer-SD totiž bojkotuje aktuálnu schôdzu kvôli štvrtkovému (9.9.) incidentu medzi Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Osuský preto vyjadril presvedčenie, že aj sedliacky rozum káže nehlasovať, ak v sále evidentne nie je potrebných 90 poslancov.
      Proti odkladu hlasovania však vystúpil Milan Hort (SDKÚ-DS). "Som presvedčený, že včera sa stal prešľap. Každý vie urobiť chybu, no ak dokáže povedať prepáčte, tak potom je zrejme chyba na druhej strane. Ak si myslíte, že opozícia, ktorá bola pri vláde štyri roky a dávala sama trikrát návrh na zúženie imunity, má úprimný záujem, tak ste naivní," odkázal poslancom. Hort tvrdil, že opozícii nič nebráni prísť do sály a hlasovať. "Majú šancu prísť. Včera sme urobili gesto, aby sa v tej hektike nehlasovalo. Matovič sa ospravedlnil, urobili sme maximum," apeloval.
      Horta podporil v názore aj Pavol Abrhan (KDH). "Ak prijmeme odklad, opozícia nepríde ani na októbrovú schôdzu. Hlasovať tak budeme donekonečna," myslí si. Brockov a Osuského návrh však napokon získal dostatočnú podporu.
      Ak návrh získa v októbri dostatočnú podporu, tak poslancom NR SR sa zúži imunita iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity sa dotkne aj sudcov, ktorým sa ponechá len na ich rozhodovaciu činnosť. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Naďalej zostáva zakotvenie potreby súhlasu NR SR, respektíve Ústavného súdu SR na vzatie poslanca, respektíve sudcu a generálneho prokurátora SR do väzby.
      "Imunita poslancov a sudcov je historicky overený inštitút, ktorého zmyslom je garantovanie čo najväčšej miery slobody politického zápasu na pôde parlamentu a istoty (ochrany) sudcov pri výkone rozhodovacej činnosti. Toto je jediný legitímny cieľ, ktorý tento inštitút zaručuje," konštatovala v dôvodovej správe premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Nemôže preto podľa nej chrániť poslancov a sudcov pred trestným stíhaním, ktoré nesúvisí s ich poslaneckou a sudcovskou činnosťou. "Takto sa lepšie zabezpečí obrana občianskej spoločnosti pred potenciálnym zneužívaním moci, pričom navrhovaná úprava bude aj ochranou pred neprimeraným zvýhodňovaním vyčlenených skupín."
      Naďalej má platiť pravidlo, že ak bude poslanec pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine, príslušný orgán musí tento fakt ihneď oznámiť predsedovi NR SR a po novom aj predsedovi parlamentného mandátového a imunitného výboru. Zároveň sa ustanovuje, že poslanca možno vziať do väzby len po tom, čo k tomuto dá predbežný súhlas mandátový a imunitný výbor. Tento predbežný súhlas musí schváliť NR SR na svojej najbližšej schôdzi. Ak sa tak neudeje, poslanec musí byť prepustený na slobodu.
      Jeden z novokoncipovaných článkov Ústavy SR zakotvuje zásadu, že sudcu ústavného súdu nemožno stíhať za jeho rozhodovanie. "Pozícia sudcov ústavného i všeobecných súdov ohľadne imunity bude obdobná ako u poslancov – odbúrava sa potreba súhlasu s trestným stíhaním a súhlasné stanovisko ústavného súdu sa bude vyžadovať len u vzatia do väzby sudcov ústavného súdu, sudcov všeobecných súdov a generálneho prokurátora," ozrejmuje sa v materiáli.
      Dnešné hlasovanie o odložení rozhodnutia o tomto návrhu bolo posledným aktom poslancov v rámci piatej schôdze NR SR. Keďže zákonodarný zbor všetky jej body vyčerpal, predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) schôdzu ukončil. Plénum sa najbližšie zíde 12. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies