Poslanci dnes definitívne rozhodnú o podpore pre poľnohospodárov

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 10:47 • 2 min
Poslanci dnes definitívne rozhodnú o podpore pre poľnohospodárov

Poslanci dnes definitívne rozhodnú o podpore pre poľnohospodárov - Politika Novelou zákona, ktorou agrorezort reaguje na akútnu situáciu v poľnohospodárskej výrobe vyvolanú dlhotrvajúcim nedostatkom zrážok, otvorili dnes poslanci NR SR rokovanie štvrtého

slovakia

left justify in out

img

Novelou zákona, ktorou agrorezort reaguje na akútnu situáciu v poľnohospodárskej výrobe vyvolanú dlhotrvajúcim nedostatkom zrážok, otvorili dnes poslanci NR SR rokovanie štvrtého dňa štvrtej schôdze parlamentu. Zmena legislatívy, ktorá sa prerokováva v skrátenom konaní, rieši pomoc pre farmárov z Environmentálneho fondu (EF).
      Účelom pôžičiek z fondu má byť včasné predchádzania vzniku, zmiernenia vplyvu a odstraňovania následkov extrémnych poveternostných podmienok, ktoré vznikajú v dôsledku klimatických zmien. Ide pritom nielen o extrémne sucho a nedostatok vlahy a zrážok, ale napríklad aj o časté opakované prívalové dažde, ktoré sú pre poľnohospodársku výrobu rovnako nebezpečné ako dlhotrvajúce sucho.
      Plénum by sa malo zároveň zaoberať energetickými zákonmi, cez ktoré sa má do slovenskej legislatívy implementovať úniový tretí energetický balíček. Zákony majú priniesť liberalizáciu trhu s elektrinou, plynom, zlepšenie práv spotrebiteľa či posilnenie právomoci a nezávislosti regulačných orgánov. "Výrazne sa posilňuje právo odberateľa elektriny a odberateľa plynu s dôrazom na ochranu zraniteľných odberateľov," vysvetlil predkladateľ, rezort hospodárstva.
      Na rad by sa dnes mali dostať aj poslanecké návrhy zákonov. Pavol Frešo a Jozef Mikuš navrhujú zmeniť stavebný zákon tak, aby budovanie skládok odobrovali aj obce a samosprávne kraje. Právna norma má dať obyvateľom obcí možnosť prostredníctvom svojich volených zástupcov v obciach a krajoch rozhodovať o tom, či sa v regióne skládka vybuduje, alebo nie. Frešo označil novelu stavebného zákona za možnú zbraň v rukách ľudí pri vyjednávaní s investormi o budovaní skládok.
      Ján Podmanický (Smer-SD) zase žiada, aby chovatelia nebezpečných šeliem ako tigre, levy či medvede potrebovali pre svoju záľubu povolenie aj od obecného zastupiteľstva. V súčasnosti je potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.
      Most-Híd chce novelou zákona o cestnej premávke povoliť cyklistom 0,5 promile alkoholu v krvi, Lucia Nicholsonová (SaS) žiada, aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies