Poslanci chcú zvýšiť ochranu spotrebiteľa a bojovať s úžerou

NETKY.SK • 25 September 2015, 14:18 • 2 min
Poslanci chcú zvýšiť ochranu spotrebiteľa a bojovať s úžerou

BRATISLAVA - Zvýšiť ochranu spotrebiteľa v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi a bojovať proti úžere je cieľom novely Občianskeho súdneho poriadku, zmenkového a šekového zákona, o ktorom parlament diskutoval v závere siedmeho dňa 54. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Skupina poslancov Smeru-SD chce novelou zamedziť zneužitiu niektorých právnych inštitútov, napríklad zmenky proti spotrebiteľom, a zabezpečiť, aby nedochádzalo k vydávaniu rozsudkov, ktoré potvrdzujú nároky veriteľov s príslušenstvom vo výške dosahujúcej úžeru, teda napríklad viac ako 90-percentný úrok ročne.


"Hoci princípy ochrany spotrebiteľa sú súdy povinné uplatňovať vždy, často túto povinnosť opomínali v konaniach, kde bol uplatnený nárok zo zmenky," uviedol poslanec Smeru-SD Robert Madej. Vysvetlil, že návrh preto zavádza výslovnú povinnosť súdu skúmať aj pri zmenkách, či neboli vystavené v súvislosti so spotrebiteľským vzťahom. Pokiaľ súd zistí, že zmenku vystavil spotrebiteľ, bude povinný posudzovať zmluvný vzťah predchádzajúci vystaveniu zmenky a s tým súvisiace neprijateľné zmluvné podmienky, dobré mravy, zákonný zákaz alebo obmedzenie vystavenia zmenky.


Ambíciou novely je aj zastavenie niektorých exekúcií súvisiacich s nárokmi veriteľov zo zmeniek, ak v súdnych konaniach nebolo prihliadnuté na zákonné princípy ochrany spotrebiteľa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies