Poslanci chcú pomôcť obetiam domáceho násilia aj týmto dôležitým krokom

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 18:40 • 2 min
Poslanci chcú pomôcť obetiam domáceho násilia aj týmto dôležitým krokom

Poslankyňa OĽaNO Katarína Hatráková hovorila v Národnej rade SR aj o inšpirácii z Rakúska, ktorá má pomáhať obetiam domáceho násilia.

slovakia

left justify in out

Aj právna pomoc je v súvislosti s novým návrhom veľmi dôležitou, pretože pomôže obetiam domáceho násilia. Podľa Hatrákovej je dobré, že zákon vytvára priestor pre civilno-právnu ochranu a predpokladá, že to prinesie zvýšenie počtu podaní na neodkladné podanie.

 

img


Pomôže aj deťom
Víta zákon aj z pohľadu ochrany práv detí. Zákon o obetiach trestných činov sa po prípadnom schválení poslancami rozšíri aj smerom k tejto pomoci.

Na 50 metrov
Predniesla aj pozmeňujúci návrh, ktorý podporilo 34 poslancov. Súvisí aj s programom vlády, ktorá chce pomôcť obetiam a vytvoriť aj priestor na predchádzanie takejto činnosti. Inštitút vykázania v minulosti spôsoboval prenasledovanie zo strany vykázanej osoby voči ohrozenej. Aj 12 metrov podľa Hatrákovej spôsoboval strach. Preto poslanci chcú, aby sa tento povinný odstup rozšíril na 50 metrov.

 

Rakúska inšpirácia

Rakúska právna úprava napríklad umožňuje pred ukončením vykázania informovať najprv týranú osobu, že takýto akt bude uskutočnený, aby sa obeť násilia na to mohla pripraviť. Aj toto navrhujú v pozmeňujúcom návrhu.

 

img


Dôležitá norma
K novele zákona sa vyjadril aj Tomáš Lehotský zo strany ZA ĽUDÍ. „Myslím si, že ide o veľmi dôležitý zákon, ktorý výrazne môže pomôcť najmä týraným ženám,“ povedal s tým, že osobne, našťastie, takýto prípad ženy nepozná, ale vie, že ich je mnoho a v strachu žijú mnoho rokov.

Predniesol aj technický pozmeňujúci návrh, aby sa presunula účinnosť zákona o jeden mesiac - z 1. mája na 1. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona