Poslanci chcú o Sobotkovej vláde diskutovať aj po polnoci

NETKY.SK • 18 Február 2014, 18:40 • 2 min
Poslanci chcú o Sobotkovej vláde diskutovať aj po polnoci

PRAHA - Hlavnými prioritami vlády ČR sú hospodárska politika vedúca k rastu, náprava chýb predchádzajúcich pravicových vlád a zabezpečenie efektívneho fungovania štátu.

slovakia

left justify in out

Český premiér Bohuslav Sobotka to povedal pred dnešným hlasovaním o dôvere svojmu kabinetu v Poslaneckej snemovni.
      

Vláda nebude zvyšovať DPH ani škrtať v investíciách a platoch štátnych zamestnancov. Naopak chce aktívne čerpať európske fondy, citovala Sobotku stránka Novinky.cz.
      

"Chceme efektívne využiť peniaze, ktoré budeme dostávať," dodal Sobotka k otázke, kde chce vláda získať finančné prostriedky. 
      

Sobotka pripomenul dôležitosť budovania dopravného spojenia so susednými štátmi. Školstvo podľa neho musí byť napojené na potreby zamestnávateľov.
      

Sobotka obhajoval aktívnu politiku zamestnanosti, ktorú prezident Miloš Zeman označil za jednu zo zmätených zmien a namiesto nej sa vyslovil za investície.
      

Za jenu z kľúčových priorít vlády považuje Sobotka boj proti daňovým únikom. Spomenul elektronické pokladnice, zákon o preukázaní pôvodu majetku a zavedenie finančnej polície.
      

V energetike chce Sobotka zabezpečiť sebestačnosť ČR. Jeho kabinet bude dodržiavať limit trojpercentného deficitu verejných rozpočtov, porušiť by ho mohol iba v prípade ekonomickej recesie.
      

Vláda ČR chce viac podporiť rodiny s deťmi, obnoviť by sa mal príspevok aj na druhé dieťa. Zrušiť by sa mali poplatky v zdravotníctve okrem pohotovostí. Minimálna mzda by sa mala podľa Sobotku priblížiť k 40 percentám priemernej mzdy v krajine.
      

Zákon o štátnej službe prirovnal Sobotka ku Godotovi, na ktorého všetci čakajú niekoľko rokov. Zopakoval, že táto norma by mala platiť už od budúceho roka.
      

Sobotka na záver vystúpenia požiadal o vyslovenie dôvery svojej vláde. Následne sa začala v snemovni búrlivá rozprava, v ktorej na seba slovne útočia vláda a opozícia. Poslanci podľa Českej televízie odhlasovali, že rozprava bude pokračovať aj po polnoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies