Poslanci chcú o odchodoch do dôchodku diskutovať so sudcami

NETKY.SK • 13 Október 2015, 09:28 • 2 min
Poslanci chcú o odchodoch do dôchodku diskutovať so sudcami

BRATISLAVA – Parlamentné strany by mali diskutovať so zástupcami súdnej rady a súdnych samospráv o tom, v akom veku by sudcovia automaticky odchádzali do dôchodku, myslí si podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Prezident Andrej Kiska diskutoval minulý týždeň na poslaneckom grémiu so stranami, aby poslanci schválili v tomto volebnom období zmenu ústavy, na základe ktorej by funkcia sudcu zanikla automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku sudcu.


„Ide o zásadnú zmenu. Na vekovej hranici a postupe by sme sa mali dohodnúť aj so zástupcami sudcovského stavu,“ povedala pre agentúru SITA Laššáková. Prezident navrhuje, aby všetci sudcovia, ktorí dosiahli vek 67 rokov na všeobecnom súde (nižšie súdy) a 70 rokov na Najvyššom súde SR, automaticky skončili vo funkcii. Predseda parlamentu Peter Pellegrini podľa Laššákovej po rozhovore s predsedníčkou súdnej rady Janou Bajánkovou informoval, že sudcovia návrh ako celok neodmietajú, v každom prípade by však vek odchodu do dôchodku mal byť jednotný pre všetkých sudcov, či už pracujú na súdoch nižšieho alebo vyššieho stupňa. „Aby sme sa nedostali do rozporu s ústavou,“ vysvetlila Laššáková.


Všetky parlamentné politické strany podľa podpredsedníčky parlamentu sú naklonené myšlienke automatického odchodu sudcov do dôchodku, otvorenou otázkou zostáva určenie konkrétnej vekovej hranice a spôsob vytvorenia návrhu. Laššáková sa domnieva, že zmenu ústavy by mal vypracovať a predložiť ústavnoprávny výbor parlamentu. Pripúšťa možnosť, že parlament návrh vypracuje a schváli ho nová národná rada po parlamentných voľbách, rovnako je možné, že ho stihnú schváliť do konca aktuálneho volebného obdobia. „Ide o zmenu ústavy, najvyššieho zákona štátu. A ide o citlivú otázku. Treba to doriešiť komplexne a kvalitne,“ uzavrela Laššáková.


Poslanec za Most-Híd Gábor Gál súhlasí s tým, aby návrh predkladal ústavnoprávny výbor parlamentu. „Prezidenta sme si vypočuli a ak ide o tak závažný problém, nebudeme proti,“ povedal Gál. Na poslaneckom grémiu Gál navrhoval, či by pre sudcov, ktorí sú na vrchole síl, nemohla byť udelená výnimka a rozhodovať by mohli aj po dosiahnutí stanovenej vekovej hranice. „Bohužiaľ, po diskusii sme sa zhodli na tom, že pre právnu istotu by zavedenie výnimky dobré nebolo,“ konštatoval poslanec za Most-Híd. Gál rovnako súhlasí s tým, aby sudcovia vyšších aj nižších súdov odchádzali do dôchodku v rovnakom veku. Parlament by podľa Gála vedel stihnúť návrh schváliť, ale iba za predpokladu, že sa v budúcnosti k tejto právnej norme zvolá mimoriadna schôdza. Jana Laššáková aj Gábor Gál vyslovili sklamanie nad postupom niektorých sudcov. Prezident podľa ich slov zákonodarcov informoval, že niektorí sudcovia odmietajú prevziať poštové zásielky s ich odvolaním z funkcie pre vysoký vek.
Prezident podľa ústavy môže, ale nemusí odvolať sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov. Andrej Kiska 1. septembra požiadal poslancov o novelu Ústavy SR s cieľom zaviesť jasné pravidlá pre vek, do ktorého sudcovia nižších súdov a Najvyššieho súdu SR môžu vykonávať svoju profesiu, keď poslal list všetkým zákonodarcom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona