Poslanci chcú legalizovať pálenie alkoholu pre vlastnú spotrebu

NETKY.SK • 17 November 2015, 12:32 • 2 min
Poslanci chcú legalizovať pálenie alkoholu pre vlastnú spotrebu

BRATISLAVA - Pálenie alkoholu z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu by malo byť legálne. Navrhujú to v novele zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh poslanci Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Miškov.

slovakia

left justify in out

O novele by malo plénum diskutovať v prvom čítaní na aktuálnej schôdzi. Zmyslom spomínaného návrhu je podľa poslancov, aby majitelia ovocia, respektíve ovocných sadov, ktorí zo svojho ovocia chcú vyrobiť ovocný destilát pre svoju spotrebu, mohli túto činnosť robiť legálne, bez strachu z právneho postihu. Vypálený destilát by mal byť tiež oslobodený od spotrebnej dane.


"Dnešný stav je taký, že buď si niekto vypáli svoje ovocie v oficiálnej pálenici, kde ale zaplatí relatívne vysokú daň, alebo si toto ovocie vypáli doma, u suseda, takzvane na čierno. Pri malých množstvách je nezaujímavé, aby štát kontroloval úniky na daniach," zdôvodnili poslanci. Preto by bolo ústretovým krokom, ak by štát umožnil ľudom svoje ovocie takto spracovať, pri určitých obmedzeniach, bez nároku na daňovú povinnosť.


Ako sa píše v dôvodovej správe, za súkromné pálenie by sa považovalo maximálne 50 litrov destilátu ročne s maximálne 86 objemových percent etylalkoholu. "Destilácia môže prebiehať buď v mieste bydliska alebo v mieste, kde sa nachádza ovocný sad osoby, ktorá takýto destilát vyrába. Takisto sa takáto výroba destilátu môže diať len na to určenom zariadení," doplnili poslanci. Taktiež by sa obmedzilo používanie takto vyrobeného destilátu, výlučne na súkromnú spotrebu. V prípade porušenia zákona navrhujú poslanci pokutu do výšky 2 tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies