Poslanci by sa mali vzdať svojho prvého platu v prospech Krásnej Hôrky

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 12:40 • 2 min
Poslanci by sa mali vzdať svojho prvého platu v prospech Krásnej Hôrky

Poslanci by sa mali vzdať svojho prvého platu v prospech Krásnej Hôrky - Politika Novozvolení poslanci Národnej rady SR by sa mali podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča vzdať svojho prvého poslaneckého platu a mali by ho venovať na obnovu hradu Krásna Hôr

slovakia

left justify in out

img

Novozvolení poslanci Národnej rady SR by sa mali podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča vzdať svojho prvého poslaneckého platu a mali by ho venovať na obnovu hradu Krásna Hôrka. Prezident to dnes vyhlásil na nádvorí hradu po prehliadke priestorov, ktoré boli poškodené pri požiari 10. marca.
      „Dvakrát som vrátil do parlamentu zákon o platových pomeroch poslancov, pretože som nesúhlasil s tým, aby poberali plat hneď po voľbách, ešte pred ustanovujúcou schôdzou parlamentu a pred zložením poslaneckého sľubu a pritom zatiaľ nič neurobili,“ doplnil Gašparovič a dodal, že by to bol ich prvý dobrý skutok.
      Povedal tiež, že sa na spúšť po požiari zle pozerá. „Na druhej strane je dobré, že skoro všetko, čo má nejakú hodnotu sa zachránilo,“ zdôraznil a vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa veľmi rýchlo zomkli a zorganizovali záchranné práce.
      „Som presvedčený, že sa nám podarí veľmi rýchlo obnoviť túto kultúrnu pamiatku a som rád, že sa už aj rozbehli akcie akejsi národnej zbierky,“ doplnila hlava štátu. Prezident tiež prisľúbil, že osobne prispeje na účet zbierky, ktorú v Štátnej pokladnici založilo Slovenské národné múzeum a to sumou minimálne 1000 eur.
      Ocenil tiež snahy, ktoré sa na obnovu hradu objavili v Maďarsku. „Je to však prirodzené. Veď aj my sme im pomáhali, keď mali haváriu s kalom,“ dodal Gašparovič.
      Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Je súčasťou SNM - Múzea Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli 2011 boli priestory hradu po rekonštrukcii znovuotvorené. Požiar, ktorý vypukol 10. marca, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies