Poslanci by mali mať zakázané byť starostami, primátormi či predsedami VÚC, navrhuje SaS

NETKY.SK • 7 Február 2017, 09:33 • 2 min
Poslanci by mali mať zakázané byť starostami, primátormi či predsedami VÚC, navrhuje SaS

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali mať zakázané byť súčasne aj starostami, primátormi či predsedami vyšších územných celkov (VÚC).

slovakia

left justify in out

Členstvo v zákonodarnom zbore by malo byť nezlučiteľné aj s funkciou generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne. Počíta s tým novela ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov z dielne SaS, o ktorej poslanci rokovali v úvode piateho dňa 12. schôdze parlamentu.

 

Liberáli navrhované zmeny vysvetľujú tým, že kumulácia funkcií, ktorá je realitou v prípade viacerých poslancov, otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt, či už je to obec, mesto, VÚC, resp. Sociálna poisťovňa. "Takýto stav stavia poslancov Národnej rady SR do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach, najmä pri štátnom rozpočte a daniach, ale napríklad aj pri hlasovaniach o zákonoch zasahujúcich do života Sociálnej poisťovne," vysvetľujú s tým, že výhoda v prospech konkrétnej obce, mesta, VÚC alebo poisťovne môže ísť na úkor iných subjektov alebo spoločnosti ako celku.

 

Zároveň upozorňujú, že Sociálna poisťovňa ako verejnoprávna inštitúcia spravuje miliardy eur a funkcia jej generálneho riaditeľa si vzhľadom na ľudskú a profesionálnu náročnosť vyžaduje nominanta, ktorý sa tejto práci bude venovať naplno. V súčasnosti vedie Sociálnu poisťovňu poslanec Smeru-SD Ľubomír Vážny, pred ním to bol ďalší poslanec Dušan Muňko (Smer-SD). Posledný nepolitik v tejto funkcii bol manažér Ľuboš Lopatka. V parlamente sedí aj viacero starostov, primátorov a šéfov krajov.

 

Súčasný model, pri ktorom sa v súbehu funkcie poslanca s inou pozíciou platenou z verejných prostriedkov druhý plat redukuje na úroveň minimálnej mzdy, SaS odmieta, lebo podľa nej len konzervuje súčasný stav. "Samotný plat funkcionára je na mocenskej šachovnici zanedbateľný. Títo ľudia nemajú problém sa ho zriecť a pred verejnosťou to prezentovať ako nezištné obetovanie sa," dodávajú poslanci SaS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies