Poslanci by mali brať za iné verejné funkcie minimálnu mzdu

NETKY.SK • 4 December 2014, 18:15 • 2 min
Poslanci by mali brať za iné verejné funkcie minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, by mali dostávať v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať plat najviac v sume minimálnej mzdy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Novelu predložil premiér Robert Fico.

 

Poslanci vyšších územných celkov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, by tiež mali poberať v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca samosprávneho kraja by mali mať najviac do výšky minimálnej mzdy. 

 

Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy a Košíc, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. Novela by pre obce mohla znamenať úsporu 1 000 až 2 600 eur mesačne. 

 

Poslanec KDH Július Brocka pripomenul, že vládny Smer-SD v parlamente už raz zamietol návrh kresťanských demokratov, ktorý poslancom za viacero verejných funkcií priznával iba jeden plat. Keď KDH návrh predložilo opätovne do parlamentu, Smer-SD ho vyradil z rokovania, pretože sa blížili komunálne voľby. Brocka upozornil, že po vyradení z programu schôdze veľmi podobný návrh predstavil ešte pred komunálnymi voľbami premiér Fico a vláda ho pred komunálnymi voľbami aj schválila. 

 

Fico odmietol, že tento návrh predložil ako súčasť predvolebného boja pred komunálnymi voľbami. "Novelu sme dali do riadneho legislatívneho procesu. V pokoji sa k nej môžeme posadiť po regionálnych voľbách aj s opozíciou," uviedol premiér v septembri. Novela by mala mať účinnosť až po skončení tohto volebného obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies