Poslanci budú voliť komisára pre deti a zdravotne postihnutých

NETKY.SK • 2 December 2015, 09:46 • 2 min
Poslanci budú voliť komisára pre deti a zdravotne postihnutých

BRATISLAVA – Diskusia ku kandidátom na post komisára pre deti odštartuje 13. deň 58. schôdze parlamentu. O funkciu sa uchádza poslankyňa a exministerka práce Viera Tomanová, ktorú nominoval vládny Smer-SD. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej má Tomanová na túto funkciu všetky predpoklady.

slovakia

left justify in out

Kandidátom je i profesor Jozef Mikloško, ktorý učí na vysokej škole sv. Alžbety v Bratislave a viac ako 20 rokov pôsobí v mimovládnych a univerzitných organizáciách v oblasti ochrany práv detí. Mikloška navrhlo opozičné KDH. Strana SaS nominovala Natáliu Blahovú, ktorá momentálne pôsobí ako sociálna poradkyňa a venuje sa rodinnej politike a ochrane práv detí. Štvrtým kandidátom na post komisára pre deti, ktorého navrhol poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel, je Ondrej Gallo. Ten bol podpredsedom výboru pre deti a mládež pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, pôsobil v Rade mládeže Slovenska a pracuje v Nadácii Pontis.


Výbor OSN pre práva dieťaťa odporučil pred 14-timi rokmi Slovensku zriadiť inštitúciu, ktorá bude špecializovaná na monitoring a presadzovanie práv detí. Zákon o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne postihnutých bol prijatý v júni, začal platiť 1. septembra. Komisár pre deti sa bude podieľať na ochrane práv detí, pričom sa na neho môže obrátiť každé dieťa vo veci porušenia týchto práv aj bez vedomia rodičov, poručníka či opatrovníka. Po zriadení funkcie detského ombudsmana roky volala i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Funkčné obdobie komisárov je šesť rokov. Komisári musia byť občanmi Slovenska, mať vysokoškolské vzdelanie, byť bezúhonní a apolitickí. Komisári pre deti aj pre zdravotne postihnutých ako aj ich úrady budú financovaní zo štátneho rozpočtu formou dotácií.


Parlament v tajných voľbách vyberie aj komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Opozičné strany Most-Híd, KDH, SaS a OĽaNO navrhli za komisárku Lýdiu Brichtovú a poslanecký klub Smeru-SD Zuzanu Stavrovskú. Ombudsman pre osoby so zdravotným postihnutím sa má podieľať na ochrane a presadzovaní ich práv.


Popoludní zákonodarcovia budú diskutovať o kandidátoch na sudcu ústavného súdu. O post na sudcu Ústavného súdu SR sa uchádzajú aj dvaja poslanci za vládny Smer-SD. Podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú navrhli jej stranícki kolegovia Miroslav Číž a Anna Vitteková, nomináciu predsedu výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Mojmíra Mamojku predložil prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka na spomínanej právnickej fakulte zastáva funkciu dekana. Danu Bystriansku, ktorá je dočasne pridelená na výkon funkcie sudkyne na Najvyšší súd SR, navrhlo Združenie sudcov Slovenska. Bystrianska je prezidentkou tohto združenia. Predsedu senátu Správneho kolégia na Najvyššom súde SR Miroslava Gavalca navrhla za kandidáta predsedníčka Najvyššieho súdu SR. Vysokoškolskú učiteľku Soňu Košičiarovú nominovala dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Slovenská advokátska komora predložila za kandidáta advokáta Ondreja Mularčíka, poslanci za KDH Ján Figeľ a Pavol Abrhan navrhli advokáta Michala Matulníka, Združenie sudcov Slovenska nominovalo sudkyňu Najvyššieho súdu SR Lenku Praženkovú a predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana navrhla predsedníčka Najvyššieho súdu SR. Národná rada v tajných voľbách zvolí dvoch kandidátov, z ktorých má prezident vybrať
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies