Poslanci budú voliť kandidátov na ústavných sudcov

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 08:47 • 2 min
Poslanci budú voliť kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA – Diskusiou k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR otvoria poslanci 11. deň 33. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Poslanci vyberú šiestich kandidátov, z ktorých prezident za ústavných sudcov vymenuje troch. Kandidujú Jana Baricová, Ján Bernát, Rudolf Čirč, Ján Drgonec, Miroslav Duriš, Peter Filip, Eva Fulcová, Vladimír Horváth, Peter Kresák, Ján Mazák, Robert Schronk, Ján Šikuta, Imrich Volkai. Tajná voľba sa uskutoční po hlasovaní o 17:00.

 

Parlament bude pokračovať rozpravou k novele Obchodného zákonníka, ktorú predložil nezaradený poslanec Alojz Hlina. Lehotu splatnosti faktúr pre živnostníkov navrhuje skrátiť, a to tak, aby sa faktúry živnostníkom platili najneskôr do 30 dní od ich doručenia. Podľa terajšej úpravy je maximálna lehota splatnosti 60 dní s možnosťou individuálnej dohody aj na dlhšej lehote splatnosti za podmienky, že nebude značne nevýhodná pre veriteľa. "Máme za to, že táto schválená právna úprava v pomeroch a v aplikačnej praxi v Slovenskej republike sa ukázala a ukazuje ako vrcholne nedostatočná," argumentuje Hlina. 

 

Opätovne do parlamentu predkladá Hlina aj novelu zákona o bankách, na základe ktorej by dôchodcovia nemali platiť za výber hotovosti v pobočkách bánk. Bezplatný výber by sa mal vzťahovať na sedem výberov za mesiac. Každý výber nad tento rámec by bol už spoplatňovaný podľa sadzobníka konkrétnej banky. "Nie od každého staršieho užívateľa môžeme čakať, že bude komfortne vedieť narábať s kartou a už vôbec nie s internetbankingom. Poväčšine títo starší ľudia veria len tomu, čo držia v peňaženke," vysvetlil Hlina. Problém vidí aj v tom, že dôchodcovia si pre vysoké poplatky za výber v pobočke nechávajú často dôchodky doručovať poštou. Na druhej strane ak si ich aj nechajú posielať na účet, vyberajú z neho naraz veľa peňazí a potom sa môžu stať obeťou podvodníkov a zlodejov. 

Zákonodarcom zostáva prerokovať posledných osem bodov programu 33. schôdze. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies