Poslanci budú vo štvrtok hovoriť o obžalobe prezidenta I. Gašparoviča

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:06 • 2 min
Poslanci budú vo štvrtok hovoriť o obžalobe prezidenta I. Gašparoviča

Poslanci budú vo štvrtok hovoriť o obžalobe prezidenta I. Gašparoviča - Politika Národná rada SR bude vo štvrtok o 13.

slovakia

left justify in out

imgNárodná rada SR bude vo štvrtok o 13.00 h hovoriť o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Termín mimoriadnej schôdze určil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý na schôdzu pozval aj hlavu štátu. Návrh na obžalobu prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy SR podala opozícia 17. januára.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu na obžalobu snažia dokázať, že Ivan Gašparovič úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Navrhovatelia v obžalobe tvrdia, že prezident v rozpore s Ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Na to, aby sa obžaloba dostala pred Ústavný súd SR, ktorý o nej ako jediný môže rozhodnúť, je potrebné, aby za ňu v parlamente zahlasovalo aspoň 90 poslancov. Takýto výsledok je však nereálny, keďže vládny Smer-SD ju podporiť odmieta.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies